U Hrvatskoj raste potražnja za ortopedskim protezama

U Hrvatskoj raste potražnja za ortopedskim protezama

(Foto: OTOS – izrada natkoljenične proteze)

Zbog dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava broj amputacija u Hrvatskoj raste, a opskrba protezama je sve slabija / U OTOS-u se proizvodnja i prodaja ortopedskih papuča unazad godinu dana gotovo udvostručila

Ortopedska tvrtka OTOS iz Osijeka u stopostotnom je domaćem vlasništvu, a cilj joj je da hrvatskom tržištu ponudi kvaitetan domaći proizvod i postane prepoznatljiva u inozemstvu. Proizvode ortopedsku obuću i uloške, ali i ortoze za vrat i druga srodna pomagala čija potrošnja raste.

»Zbog dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava broj amputacija u Hrvatskoj raste, a dugogodišnje praćenje takve zdravstvene problematike pokazalo je da je usprkos tome, broj opskrba protezama manji. To više , jer sustav ne ulaže dovoljno u prevenciju kao ni u pripremu za protetičku opskrbu korisnika pa se tako narušavaju temelji uspješnoj timskoj i multidisciplinarnoj rehabilitaciji osoba s amputacijama«. Kaže to Snježana Biloš direktorica OTOS –a d.o.o. (ortopedska tehnika Slavonije) iz Osijeka, dodajući kako se takvim ljudima zato otežava integracija u društvo, resocijalizacija pa i pored hendikepa, nastavak produktivnog života.

Korisnici njihove protetičko-ortotičke radionice većinom su starije osobe kojima svojim »uratcima« omogućavaju nastavak aktivnog života, usprkos tjelesnom oštećenju. Pri izradi protetičko – ortotičkih pomagala stručnjaci protetičari koriste kvalitetne materijale (prava koža, pluto, guma, pjena, tekstil) i vrhunsku tehnologiju u dijagnostici i kontroli izrade, na što su ponosni. Ostali su proizvodi njihove obućarsko-bandažerske radionice ortoze za vrat, korekcijske ortoze za djecu, trbušni i kilni pojasevi, manžete za imobilizaciju i ostala srodna pomagala. U proizvodnji tvrtke radi se i obuća (cipele, sandale, čizme), a najzastupljenije su ortopedske cipele, odnosno papuče.

Porasla prodaja ortopedskih papuča

Proizvodnja i prodaja ortopedskih papuča unazad godinu dana gotovo im se udvostručila, što je nemalo i rezultat nezdravog života te sve većih ortopedskih problema kod ljudi (fizička neaktivost, pretilost, oboljenja). Direktorica Biloš kaže kako ortopedska obuća predstavlja individualno ortopedsko pomagalo za čiju je izradu uz znanje, potrebna i vještina, a potražnja je različita. Zahtjevno uzimanje mjere takve obuće obavljaju im kvalificirani ortopedski obućari, a u osječkoj se radionici izvode složene operacije od izrade kalupa, krojenja, šivanja, sastavljanja te završavanja proizvoda.

Ortopedska obuća mora, prije svega, ispunjavati medicinske i tehničke kriterije, a potom estetske. Potonji su važni posebice »kod djece koja moraju nositi ortopedsku obuću, ali se ne žele zbog toga razlikovati od svojih vršnjaka«. U OTOS-ovoj se radionici izrađuju i mnogi ortopedski ulošci za cipele, čizme, sandale… Potonji predstavljaju funkcionalne ortoze za korekciju i potporu stopala, a služe za rasterećenje i preraspodjelu pritiska na njima odnosno zglobovima, nogama i kralježnici. Izrađuju se od najrazličitijih vrsta materijala čiji odabir ovisi o dijagnozi za nošenje ortopedskih uložaka, kao i o tome koliko se intenzivno i u kojoj obući ulošci nose. Za osobe s posebnim potrebama, dijabetičare, reumatičare, odnosno one koji su u svakodnevnom životu izloženi većim naporima ili se bave sportom, izrađuju individualne uloške po tzv. sadrenom modelu ili posebnom Walkable tehnologijom.

Ulošci kakve nose Ronaldinho, Ibrahimović…

Valja znati da ortopedsko pomagalo tj. obuću ili uloške propisuje specijalist ortoped ili fizijatar, a takva se pomagala u pravilu dobivaju zbog reumatskih bolesti (artritis), ravnih stopala, skraćene noge, ukočenog gornjeg nožnog zgloba i dr. Kako tvrdi naša sugovornica, primjerice Walkable ortopedski ulošci (nose ih Ronaldinho, Zlatan Ibrahimović, Michael Owen) izrađeni su tako da se odljev stopala oblikuje direktno ispod stopala korisnika, a sve se obrade odvijaju oko i ispod uloška dok je gornji dio anatomska slika stopala korisnika.

otos-numericki_upravljana_glodalicaTakvi su impregnirani poliuretanski ulošci tanki do 3 mm dobri za rekreativne sportaše, ali i profesionalce kod kojih su povećana opterećenja na donjim ekstremitetima i stopalima. Posebice su svrsishodni kod sindroma prenaprezanja, istegnuća ligamenata, natisaka… U osječkoj tvrtki koriste i nekoliko računalnih sustava za kompjuterski pregled stopala (može se dobiti dvodimenzionalni oblik) koji im olakšavaju uzimanje mjere za ortopedsku obuću i uloške. U odnosu na klasično uzimanje otiska u pjeni, kompjuterski pregled stopala tzv. Emed sustav iskazuje i vrednuje raspored pritiska na njemu u stajanju i kretanju. Osoba hoda bosa preko tzv. platforme, nakon čega se podaci prenose u računalo na obradu. Tako se dobivaju informacije o »dinamičkom rasporedu pritiska« što pomaže u dizajniranju odgovarajuće obuće i ortopedskih uložaka.

U slučaju sustava Pedar, riječ je o preciznom i pouzdanom načinu mjerenja rasporeda pritiska lokalno tj. između stopala i obuće. On se sastoji od elastičnih uložaka u kojima se nalaze senzori kojima je prekrivena cijela površina stopala (stave se u obuću). Podaci se potom pohranjuju u računalo gdje se mogu obrađivati, uspoređivati i koristiti u daljnjoj dijagnostici. Pedar je sustav uvelike primjenjiv pa se osim u ortotici i rehabilitaciji, koristi i u biomehanici, ali i razvoju novih modela obuće..

U Hrvatskoj proizvodnja kože visoke kakvoće na izdisaju

otos_sivanje_obuce
Šivanje gornjih dijelova ortopedske obuće

Direktorica je Biloš žalosno ustvrdila kako kožu za izradu ortopedske obuće i papuča u cijelosti moraju uvoziti iz Italije i Njemačke jer je u Hrvatskoj proizvodnja kože visoke kvalitete, kakva je potrebna za individualnu izradu ortopedske obuće – na izdisaju! Ostale dijelove obuće izrađuju sami ili ih kupuju od hrvatskih partnerskih proizvođača.

O sposobnosti njihova protetičko-rehabilitacijskog tima čak i za najzahtjevnije protetičke korisnike govori i činjenica da su od 1998. godine prva ortopedsko-tehnička tvrtka koja sustavno podupire sport osoba s invaliditetom. A na dugovjeku su povijest rada ponosni jer OTOS se iznjedrio iz nekadašje Banije (1989. godine mijenja ime u OTOS Ortopedska tehnika).

U vlastiti pogonima novog proizvodno-zdravstvenog centra u Vukovarskoj su od 2009. godine. Tu su im smješteni i laboratorij za umjeravanje i popravak tlakomjera, veleprodaja, maloprodaja… Osim u Osijeku specijalizirane ispostave imaju u Zagrebu, Sesvetama, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Požegi, Virovitici i Rijeci. Trenutno tvrtka broji 49 zaposlenih, a jedna je od najvećih ortopedskih u Hrvatskoj i to u stopostotom domaćem vlasništvu. Kažu u OTOS-u da su proizvodno orijentirani ponajprije na izradu ortopedske obuće, proteza za ruke,noge, ortoza za skoliozu (imaju ambulantu za skoliozu pod vodstvom liječnika specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije), bandaža, steznike, radne odjeće za medicinsko osoblje, platnenih pelena za djecu…

Sjedište OTOS-a u Osijeku
Sjedište OTOS-a u Osijeku

Zastupnici su i distributeri i tvrtki iz inozemstva (Španjolska, Švedska, Belgija, Nizozemska, Francuska, Italija, Njemačka, Slovenija, Turska) i to za različita pomagala poput štaka, hodalica, invalidskih kolica, vlasulja, bolesničkih kreveta i dr. Prije tri godine ustrojili su Polikliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koja ima sklopljen ugovor s HZZO-m pa se na pregled može doći preko uputnice.

»Idemo u korak s tehnologijom pa smo u proizvodni proces uveli skenere za skeniranje cijelog stopala, softver za izradu i prilagodbu kalupa za obuću odnosno onaj za kreiranje i izradu krojeva za cipele, tokarilice za kalupe kao i sustav za rezanje materijala za gornje dijelove obuće«, nabraja direktorica. Idu kaže u korak sa inozemstvom pa su svoje proizvode izlagali i na stručnim sajmovima u Kölnu i Leipzigu, a uz godišnje prihode od oko 22 milijuna kuna planiraju i nova inozemna partnerstva.

Snježana Kratz

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni