U Hrvatskoj raste broj ovisnika o novim vrstama droga

U Hrvatskoj raste broj ovisnika o novim vrstama droga

Hrvatska ima više od 24.000 registriranih ovisnika o drogama od čega ih je najviše u Zagrebu, oko 40 posto. Kada se tome pridodaju i »tamne« brojke neevidentiranih osoba tzv. vikend potrošača i eksperimentatora, onda se broj onih koji svakodnevno potrošnjom, preprodajom ili krijumčarenjem dolaze u doticaj s drogom penje na 80.000. Posebnu opasnost predstavlja pojava novih droga među kojima je najsmrtonosnija, tzv. krokodil čije konzumiranje izaziva truljenje i otpadanje tkiva, ljuštenje i zelenilo kože koja podsjeća na krokodilsku

Snježana Kratz

Uživanje u životu, nisko samopoštovanje, dosada, utjecaj vršnjaka, pesimizam, životni problemi, modni trend samo su neki od razloga konzumiranja droga u Zagrebu odnosno Hrvatskoj. Spoznaje su to stručnjaka od liječnika do predstavnika civilnih udruga koji se s ovisnicima bave na terenu. U mjesecu borbe protiv ovisnosti od 15. studenog do 15. prosinca konzumiranje droga naglašeni je javno zdravstveni problem. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Hrvatska broji više od 24.000 registriranih ovisnika od čega ih je najviše u Zagrebu oko 40 posto. Kada se tome pridodaju i »tamne« brojke neevidentiranih osoba tzv. vikend potrošača, eksperimentatora onda se broj onih koji svakodnevno potrošnjom preprodajom ili krijumčarenjem dolaze u doticaj s drogom penje na 80.000.

Prva konzumacija ponajprije marihuane sa nekadašnjih 16 godina već se neko vrijeme spušta na 13 što je zabrinjavajuće!

Najveći je broj potrošača od 16 do 22 godine dok su preprodavači, kazuju iskustva s terena starije osobe. Zagreb broji 1.200 registriranih ovisnika od čega je njih 600 heroinskih, podaci su Službe za prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u Mirogojskoj 16. Već su neko vrijeme na tržištu prisutne iznijansirane vrste sintetičkih droga (ice, cat, speed, ecstasy), a stalno pristižu i nove »euphoria« droge odnosno najsmrtonosnija droga »krokodil« poznata i kao »krok«. Konzumiranje takve droge izaziva gangrenu (truljenje tkiva), gnojne čireve i kožu koja postaje zelenkasta i s ljuskama nalik krokodilskim. Brzo djeluje i slična je djelovanju heroina dok su joj analgetički učinci deset puta jači od morfija. Od konzumiranja do okončanja života ovisnika kratko je vrijeme, oko par godina.

Posljedice uzimanja "krokodila"
Posljedice uzimanja “krokodila”

Ishodište je »krokodila« u Rusiji gdje je, pretpostavlja se, više od milijun ovisnika. Prema riječima Josipe Lovorke Andreić iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske u Hrvatskoj se ne bilježi pojava »krokodila«. Točnije , Ministarstvo unutarnjih poslova dosada nije zabilježilo zapljene takvih tvari kod nas. Nisu to primijetile ni nevladine organizacije koje inače provode tzv. programe smanjenja šteta na terenu (razmjena šprica i igala intravenoznim korisnicima droga), navodi Andreić.

Ističe kako Ured kao nacionalna kontaktna točka za suradnju s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) redovito sudjeluje u prikupljanju i prosljeđivanju informacija o »novim drogama« na nacionalnoj i europskoj razini. U listopadu 2011. EMCDDA je izdao upozorenje o »krokodilu«, novoj opakoj drogi koja, između ostalog, sadrži dezomorfin , opijat koji je pod kontrolom UN Konvencije o opojnim drogama iz 1961. EMCDDA prati pojavu te droge na europskoj razini a dostupne informacije o konzumentima za sada nisu potkrijepljene toksikološkim ili forenzičkim dokazima. Uporaba »krokodila« s ruskih prostora se širi, sudeći po izjavama intravenoznih korisnika heroina u Njemačkoj koji »… upućuju na njenu dostupnost i na tim prostorima«, kažu u Uredu. Kao u Europi, i u Hrvatskoj je ističu, prisutno korištenje »novih droga«, a rezultati naših istraživanja na uzorku više od tisuću ispitanika pokazali su da je broj konzumenata novih droga u 2011. porastao sa 7,8 % na 13,9 %. U 2013. godini najčešće su se konzumirali sintetski kanabinoidi, ketamin i mefedron poznat i kao »luda mačka«. Prema riječima dr. Mirjane Orban voditeljice Službe za prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar problem je što je droga danas mladeži lako dostupna i u blizini je škola.

Prva konzumacija ponajprije marihuane sa nekadašnjih 16 godina već se neko vrijeme spušta na 13 što je zabrinjavajuće! Teškoća je i što od prvog pušenja »trave« do početka liječenja prođe cijelo desetljeće! Konzumenti sredstava ovisnosti tek se oko 27 godine u prosjeku, nađu u sustavu liječenja a tada su već duboko u ovisničkim problemima. Već se neko vrijeme poredak izmijenio pa je »trava« standardno popularna odnosno kokain i politoksični spojevi, a smanjio se broj heroinskih ovisnika. Kada je o evidenciji takvih osoba riječ, oko 95 posto njih u Savjetovalište i kod liječnika dođe jer su uhvaćeni u prekršaju odnosno posjedovanju trave. Najveći broj njih zapravo nikada ne dođe na liječenje a oni koji to učine uglavnom su upućeni od policije odnosno Centara za socijalnu skrb.

Najviše ovisnika umire u Zagrebu

Ovisnici u 70 posto slučajeva vode brigu o razmjeni čistih igala i krvlju prenosivih zaraznih bolesti. Otežavajući su faktori nakon uzimanja droge psihopatološke pojave i to u 40 posto slučajeva, depresije osam, PTSP-a šest i shizofrenije u više od četiri posto slučajeva. Najviše ovisnika, kazuju podaci, umire u Zagrebu odnosno u Splitsko – dalmatinskoj županiji, Istarskoj , Zadarskoj, Zagrebačkoj te Primorsko-goranskoj. Na godišnjoj razini droga u Hrvatskoj uzme stotinu mladih ljudi a konzumenti su šaroliki: od estradnjaka, obrtnika , državnih službenika do djelatnika na međunarodnim otpremništvima i dr.

Prošle je godine kao i godinu prije najviše osoba 80,4 % liječeno zbog zlouporabe opijata kao glavnog sredstva konzumacije, slijede ih „potrošači“ kanabinoida 13,3 % te hipnotika i sedativa (2,0 %). Zlouporaba kokaina kao razlog liječenja bilježi se kod 1,5 % osoba i u padu je u odnosu na 2013 . godinu.

Ovisnička populacija sve starija

 Prošle je godine prema službenoj evidenciji na liječenju zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama bilo 7.858 osoba. Većina je liječena zbog opijatske bolesti. U razdoblju od 2002. do 2008. godine broj osoba koje su na liječenje prvi put došle zbog opijatske ovisnosti kretao se u prosjeku oko 800 njih godišnje, a 2013. iznosio je 270. Kada je o spolovima riječ, omjer muškaraca i žena je 82,3 posto na prema 17,7. Sveukupno je u dobi do 19 godina bilo 611 osoba odnosno 7,8 posto. Kao u Europi, i ovisnička populacija u Hrvatskoj sve više stari što pokazuje i trend rasta liječenih osoba.

 

 Treba znati o novim drogama

 Mefedrin je među konzumentima poznat kao »mijau-mijau« droga ili »luda mačka« topiva u vodi. Osim euforije, budnosti i halucinacija izaziva gubitak pamćenja, probleme s krvožilnim i srčanim sustavom, crvenilo, paralizu i smrt.

»Čarobni zmaj« (ime su joj nadjenuli konzumenti ) nova je droga u obliku mirišljavih štapića i može se kupiti u specijaliziranim trgovinama kao osvježivač prostora. Uništava unutarnje organe jer sadrži ekstrakte otrova egzotičnih biljaka.

Ketamin je sve češća zamjena za kokain a čak kratkotrajno uzimanje takve droge uzrokuje poremećaj rada srca, probleme s vidom, dolazi do povećanja moždanog tlaka i dr.

»Cloud nine« odnosno »bath salts« polusintetička je droga koja mijenja stanje uma konzumenta a radi se od soli za kupanje. Registrirana je u SAD-u , i znakovito a istodobno šokantno jest činjenica da kod korisnika izaziva pomutnju uma, stanje agresije ali i ono slično kanibalizmu (trganje i griženje mesa).

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni