U Hrvatskoj prva tri zaražena britanskim sojem koronavirusa

U Hrvatskoj prva tri zaražena britanskim sojem koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo da dobre epidemiološke brojke u Hrvatskoj ne znače pobjedu nad koronavirusom

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. Alemka Markotić izvijestila je da su mutacije nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

Nacionalni stožer civilne zaštite je na konferenciji za medije objavio i da je pristiglo još osam uzoraka s britanskim sojem koji su uzeti u Klinici još 20. siječnja. Sekvencioniran je ukupno 61 uzorak iz Zagreba i nekoliko županija.

Ravnateljica Markotić je naglasila da pojava britanskog soja virusa nije nikakvo iznenađenje te je bilo pitanje samo trenutka kad će se pojaviti.

„Dobro je što se ne vidi značajan broj oboljelih vezano uz ovaj soj koronavirusa. Moramo biti vrlo oprezni i držati se svih mjera da bi smo izbjegli situaciju kakva je u Velikoj Britaniji i Irskoj. Te u konačnici i onu kakva je bila u Varaždinu i Čakovcu”, poručila je Markotić.

Voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo primarijus Bernard Kaić je istaknuo da je od dvadesetak uzoraka koje je HZJZ poslao na sekvencioniranje u španjolski laboratorij osam pozitivno na novu varijantu virusa, ali da se još čeka potvrdni test.

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo da dobre epidemiološke brojke u Hrvatskoj ne znače pobjedu nad koronavirusom. „Pojava nove varijante virusa je određena prijetnja, cijela Europa je na oprezu”, rekao je Beroš i ponovno pozvao na odgovorno ponašanje pridržavanjem epidemioloških mjera.

Spomenuo je da je započelo cijepljenje cjepivom Astra Zenece, a nastavit će se i s primjenom cjepiva Pfizera i Moderne.

„Cjepiva koja su u upotrebi u Hrvatskoj nemaju dobna ograničenja i bez obzira na različite postotke učinkovitosti sva tri cjepiva u gotovo stopostotnom opsegu sprječavaju pojavu najtežih oblika bolesti, hospitalizaciju i smrtni ishod”, tvrdi ministar Beroš. Izrazio je nadu da hrvatski građani neće propustiti priliku da se cijepe

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni