U Hrvatskoj prosječno godišnje partneri ubiju 10 do 12 žena

U Hrvatskoj prosječno godišnje partneri ubiju 10 do 12 žena

Maja Mamula iz Ženske sobe-Centra za seksualna prava istaknula je kako prema europskim standardima Hrvatskoj nedostaje više od 700 mjesta u skloništima za žrtve obiteljskog nasilja, sos linija za žrtve koja će raditi tijekom cijelog dana, više pravnih savjetovališta, ali i centar za žrtve seksualnog nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog odlukom Ujedinjenih naroda. Ovaj se datum obilježava kao znak sjećanja na sestre Mirabal, koje je 1960. godine dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici.

Na današnjoj 17. sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba predstavnice brojnih udruga, koje se bave zaštitom žena žrtava obiteljskog nasilja, istaknule su koji su problemi s kojima se danas suočavaju žene žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.

Neva Tӧlle iz Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) posebno se osvrnula na nedavni slučaj u kojem je Županijski sud u Splitu prepolovio kaznu obiteljskom nasilniku, koji je prema prvoj presudi kažnjen sa šest i pol godina zatvora zbog nasilja nad suprugom i činjenice kako joj je slomio dva rebra. „AŽKZ podržava sudački integritet suca Mešina (op.a. sudac koji je osudio nasilnika na 6,5 godina zatvora)jer je ispravno primijenio Kazneni zakon i Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava. Odlukom o kazni sudac Mešin pokušao je stvoriti dobru sudsku praksu, postići svrhu kažnjavanja specijalnom prevencijom u odnosu na okrivljenika, ali i generalnom prevencijom u odnosu na ova učestala i teška kaznena djela. Okrivljenik je treće kazneno djelo počinio tijekom trajanja dviju uvjetnih kazni. Također su mu izrečene četiri uvjetne kazne u kaznenim postupcima, čak sedam perkršajnih kazni, sve zbog nasilja nad ženom i djetetom“, rekla je Tӧlle i dodala kako je sudac ispravno procijenio da dosadašnje kažnjavanje nasilnika nije dalo rezultata i da je on i dalje nastavio zlostavljati suprugu.

Crna statistikaseksualno_nasilje

Tӧlle je pozvala stručnu javnost da ne bagatelizira slučajeve partnerskog nasilja u obitelji. „Ukoliko gospodin Despotušić odluku Županijskog suda u Splitu i ovaj puta shvati na način kao i dosadašnje sudske odluke, te se i nadalje neće pokoravati istima, nastaviti će zlostavljati svoju suprugu i dijete, moguć je fatalan ishod po gđu Despotušić za čiji život po ne znamo koji puta nitko neće snositi odgovornost“, zaključila je Tӧlle i dodala kako u Hrvatskoj u prosjeku godišnje 10 do 12 žena biva ubijeno od strane partnera. „Hoće li se možda gđa Despotušić pridružiti ovoj crnoj statistici samo zato što suci, sutkinje bagateliziraju ozbiljne i teške slučajeve partnerskog nasilja u obitelji, te lošom sudskom praksom ne štite žene i djecu od nasilja“, upitala je Tӧlle.

Ona je istaknula kako se u 20 do 40 posto slučajeva kada se žena odluči prijaviti nasilje u obitelji, dogodi da i žrtva (žena) bude drugooptužena često zbog verbalnih prijetnji.

Tӧlle je rekla kako se na jednak se način tretira žrtva i nasilnik jer se policija i sudstvo vode nedovoljno jasno definiranom definicijom obiteljskog nasilja kao svakog fizičkog, seksualnog, emocionalnog i ekonomskog nasilja, bez sagledavanja cijelog konteksta događaja. „Takvim pristupom žrtva gubi povjerenje i više ne prijavljuje nasilje“, naglasila je Tӧlle.

Nedostaje 700 mjesta u skloništima za žrtve obiteljskog nasilja

Željka Barić ravnateljica Doma Duga Zagreb, koji skrbi za žrtve obiteljskog nasilja osvrnula se na još jedan primjer obiteljskog nasilja iz Dubrovnika, kada je supružnik umalo izmasakrirao svoju suprugu, polomivši joj kosti lica i glave. „Apeliram na sve da moramo biti puno uigraniji i dosljedniji u provedbi svih mjera koje se propisuju zakonima, a koji se odnose na suzbijanje nasilja nad ženama“, naglasila je Barić.

Maja Mamula iz Ženske sobe-Centra za seksualna prava istaknula je kako prema europskim standardima Hrvatskoj nedostaje više od 700 mjesta u skloništima za žrtve obiteljskog nasilja, sos linija za žrtve koja će raditi tijekom cijelog dana, više pravnih savjetovališta, ali i centar za žrtve seksualnog nasilja.

(V.V)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni