U Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire 48 % žena i 37 % muškaraca

U Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire 48 % žena i 37 % muškaraca

“Liječenjem hipertenzije, dijabetesa, korigiranjem povišenih masnoća u krvi i prekomjerne težine, nepušenjem, kretanjem, zdravom prehranom može se spriječiti gotovo 70 % kardiovaskularnih bolesti”, izjavio je akademik Miličić

Ivana Vranješ

Zaklada Hrvatska kuća srca u petak je u paviljonu Botaničkog vrta predstavila projekt „Žena i srce”, pokrenut u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Gradskim uredom za zdravstvo.

Projektom se želi podići svijest o pojavnosti kardiovaskularnih bolesti kod žena, važnosti ranog prepoznavanja i liječenja.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu, a javnost još uvijek nije dovoljno senzibilizirana o tim bolestima, pogotovo njihovoj pojavnosti kod žena. Naime, u svijetu svakih 80 sekundi jedna žena umre od kardiovaskularnih bolesti. Prema iznesenim podacima u Hrvatskoj je 2019. godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo 12.673 žena te su one najčešći uzrok smrti žena. Upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca, akademik Davor Miličić upozorio je da od kardiovaskularnih bolesti umire 48 % žena i 37 % muškaraca, dok primjerice od karcinoma dojke umire 3 % žena.

„Moramo osvješćivati sugrađane da se srčanožilne bolesti najvećim dijelom mogu spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika i ranim prepoznavanjem bitnih čimbenika rizika. Liječenjem hipertenzije, dijabetesa, korigiranjem povišenih masnoća u krvi i prekomjerne težine, nepušenjem, kretanjem, zdravom prehranom može se spriječiti gotovo 70 % kardiovaskularnih bolesti”, izjavio je akademik Miličić.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr. Ivana Portolan Pajić je istaknula kako postoje predrasude da su kardiovaskularne bolesti zapravo bolesti muškaraca. „Istraživanja u SAD-u pokazuju da te bolesti podjednako pogađaju muškarce i žene, ali žene od njih imaju veći mortalitet“, kazala je Portolan Pajić. Govoreći o projektu „Žena i srce“ istaknula je da je on usmjeren ka podizanju svijesti žena od 35 do 60 godina, ali i žena druge dobne skupine.

„Radit ćemo na podizanju svijesti, a ciljana populacija je i stručna javnost. Želimo podršku liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u domovima zdravlja, patronažnih medicinskih sestara, ali i svih stručnjaka koji se bave kardiovaskularnim zdravljem, prvenstveno kardiologa, nutricionista, kineziologa”, istaknula je Portolan Pajić. Najavila je da će se aktivnosti u okviru projekta provoditi tri godine.

„Naša glavna aktivnost povodom Svjetskog dana srca je javno-zdravstvena akcija ranog otkrivanja kardioloških bolesti kod asimptomatskih osoba”, rekla je Portolan Pajić. Pojasnila da ta aktivnost projekta odnosi se na upućivanje žena na screening testiranje jednostavnim testom iz krvi na visoko osjetljiv troponin I, a radi se o kardiospecifičnom biomarkeru u krvi koji pomaže u otkrivanju rizika za razvoj kardiovaskularnog incidenta kod asimptomatske populacije. Aktivnosti ranog otkrivanja ovakvim testiranjem organizirat će se u suradnji sa zagrebačkim domovima zdravlja i Poliklinikom za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti “Srčana”.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni