U Hrvatskoj 116 djece godišnje oboli od malignih bolesti

U Hrvatskoj 116 djece godišnje oboli od malignih bolesti

(Foto: Hrvatski sabor)

Rana dijagnostika značajno pospješuje izlječenje

Prof. dr. Bilić najavio je da će se u roku dvije godine u KBC-u Zagreb opremiti novi odjel za djecu oboljelu od malignih bolesti, a naglasio je koliko je bitno da se organizira i palijativna skrb za tu djecu

U povodu Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti u četvrtak je saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku zajedno s Odborom za ravnopravnost spolova organizirao tematsku sjednicu s ciljem podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoca oboljele djece i njihovih obitelji.

Naime, zbog nedovoljne informiranosti okoline o toj bolesti prevladavaju predrasude što loše utječe na oboljelu djecu i mlade. Maligne bolesti se kod djece ne mogu prevenirati, što je moguće kod odraslih, ali se mogu što ranije dijagnosticirati, a zahvaljujući ranoj dijagnostici mogu se uspješno i izliječiti.

Osim liječenja koje se sastoji od operacije, kemoterapije ili radioterapije, nužna je i psihološka pomoć djeci, ali i njihovim roditeljima.

„U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od malignih bolesti. Rak je drugi najčešći uzrok smrti kod djece u dobi od jedne do 14 godina kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. No više od 70 posto djece ozdravi u slučaju pravovremenog liječenja”, rekla je saborska zastupnica i predsjednica Obora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić.

Godišnje 150 novooboljele djece

„Strašan je podatak da imamo 150 godišnje novooboljele djece od malignih bolesti“, istaknuo je predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić koji je upozorio da predrasude dovode i do izolacije, isključenosti i diskriminacije oboljele djece. Poručio je da se s tim predrasudama treba boriti svaki dan,a ne samo na Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Pročelnik zavoda za pedijatrijsku hematolgiju i onkologiju KBC Zagreb prof. dr. Ernest Bilić je rekao kako su maligne bolesti kod djece rijetke.

„Godišnje u Hrvatskoj oboli od 21 do 22 tisuće stanovnika, a svega pola posto oboljelih čine djeca. Učestalost malignih bolesti kod djece u Europskim zemljama je od 140 do 150 na milijun stanovnika mlađih od 18 godina. Od 2013. do 2017. u Hrvatskoj godišnje po najnovijim podacima od malignih bolesti oboli 116 djece, a prošle godine je oboljelo svega 104 djece“, istaknuo je Bilić. Što se tiče preživljavanja djece oboljele od malignih bolesti u razvijenim europskim zemljama je između 75 i 80 posto, u siromašnijim europskim zemljama između 65 i 75 posto, a u Hrvatskoj zadnjih pet godina je 77 posto. Najčešće maligne bolesti kod djece su leukemija, maligni tumori mozga i leđne moždine te limfomi.

Doktor Bilić je istaknuo važnost multidisiplinarnog pristupa u liječenju djece oboljele od malignih bolesti.

„Na svakom našem odjelu postoji vrtić i škola u koje se djeca vraćaju nakon terapije. U timu imamo psihologa, psihijatra, defektologa, socijalnog radnika, te pomoć volontera“, rekao je Bilić. Najavio je da će se u roku dvije godine u KBC-u Zagreb opremiti novi odjel za djecu oboljelu od malignih bolesti, a naglasio je koliko je bitno da se organizira i palijativna skrb za tu djecu.

Po uspješnosti liječenja Hrvatska u vrhu europske sredine

„Pojavnost malignih bolesti u Hrvatskoj je u prosjeku kao i u većini europskih zemalja, ali po uspješnosti liječenja smo u vrhu europske sredine”, istaknuo je Bilić.

Izvršna direktorica Udruge Krijesnica, Mirela Stanić Popović osvrnula se na poteškoće s kojima se suočavaju obitelji djece oboljele od malignih bolesti. Naime, uz emocionalni šok pri suočavanju s dijagnozom, obitelj oboljele djece trpi golemi organizacijski i materijalni teret, jer liječenje djece s malignim bolestima je vrlo kompleksno i provodi se u specijaliziranim onkološkim centrima, a trenutno u Hrvatskoj su četiri takva referentna centra. Liječenje traje u prosjeku od 6 mjeseci do godinu dana i više.

„Za veliki dio obitelji to znači promjenu mjesta boravka, selidbu u drugi grad,razdvajanje obitelji,koje je posebno osjetljivo i teško ukoliko u obitelji ima još djece“, rekla je Stanić Popović. Stoga je Krijesnica je uz potporu Grada Zagreba osigurala besplatan smještaj i dva stana u neposrednoj blizini instituta u kojima borave dvije do tri obitelji, a jedan je stan i u blizini KBC Zagreb.

„Djeca oboljela od malignih bolesti još su uvijek tabu tema, a nama je cilj da se o tome govori više. Naše aktivnosti zagovaranja usmjerene su na sustavne promjene kojima želimo doprinjeti većoj kvaliteti liječenja”, poručila je Stanić Popović. Stoga je potrebno ekipirati multidisciplinarne timove s dostatnim kapacitetom na svakom koraku, omogućiti stručno usavršavanje liječnika, palijativnu skrb za male onkološke bolesnike je nužno unaprijediti, važno je jačanje i uloge volontera u zdravstvenom sustavu, financiranje dugoročnih programa, sustava rehabilitacije.

„Naša nastojanja su da se osnuje Fond za inovativne terapije kako bi se uvela praksa autonomnog odlučivanja liječnika o propisivanju lijeka temeljem strukovnih smjernica i protokola, a u najboljem interesu pacijenata i kvalitetnih zdravstvenih ishoda, kako bi se osigurala kontinuirana opskrba s lijekovima, poboljšala sigurnost pacijenta i ishodi liječenja. Važan nam je i Protokol o komuniciranju koji svim dionicima treba pomoći da se lakše nose s stresnim i osjetljivim situacijama“, istaknula je Stanić Popović.

Ivana Vranješ