U Gradskoj skupštini održana svečanost u povodu 75. obljetnice X. zagrebačkog korpusa

U Gradskoj skupštini održana svečanost u povodu 75. obljetnice X. zagrebačkog korpusa

»Doprinos Zagreba antifašističkoj borbi svjedoči podatak da je od tadašnjeg broja stanovnika svaki četvrti sudjelovao u borbi protiv fašizma i drugim oblicima antifašističkog djelovanja«, istaknula je zamjenica Majić

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba u subotu je, na dan njegova osnutka svečano obilježila 75. obljetnicu formiranja X. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske. Svečanost je održana u Staroj gradskoj vijećnici, a uz brojne visoke uzvanike prisustvovala joj i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

»Doprinos Zagreba antifašističkoj borbi svjedoči podatak da je od tadašnjeg broja stanovnika svaki četvrti sudjelovao u borbi protiv fašizma i drugim oblicima antifašističkog djelovanja. Deseti zagrebački korpus jedini je, od ukupno 11 u sustavu narodnooslobodilačke vojske, nosio ime našeg Zagreba, grada tolerancije, slobode, demokracije, ljudskih prava, grada koji promiče i njeguje demokratske vrijednosti«, istaknula je zamjenica Majić te dodala kako je važno naglasiti da antifašizam postaje ključni čimbenik u dosljednom suprotstavljanju svim oblicima nasilja, rasizma, ksenofobije, diskriminacije, nepravde, potvrđujući se kao civilizacijska i demokratska vrijednost.

Na dan osnutka, 19. siječnja 1944. godine X. korpus imao je 6335 boraca, a krajem rata povećao se na oko 20 000, uglavnom iz Zagreba i okolice. Tijekom ratnih operacija ranjeno je i poginulo 7786 pripadnika tog korpusa.

Pokrovitelj svečanosti je Grad Zagreb i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. (zg-magazin)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t