U gotovo dva mjeseca odobreno je 4659 zahtjeva za oprost duga

U gotovo dva mjeseca odobreno je 4659 zahtjeva za oprost duga

Izdano je čak 25.679 dokumenta koji sadrži sve relevantne podatke o dužniku i njegovom dugu

Od 2. veljače zaprimljeno je 7.320 zahtjeva za otpisom duga građana, a njih 4.659 je odobreno, izvijestili su danas iz Financijske agencije (FINA).

U svim Fininim poslovnicama izdano je ukupno 25.679 pregleda duga, odnosno dokumenta koji sadrži sve relevantne podatke o dužniku i njegovom dugu (podatke o vjerovniku, iznosu glavnice duga, trajanju blokade i sl.) sa stanjem na dan 30. rujna 2014. godine.

Pregled duga izdaje se građanima iz obje prihvatljive kategorije (A i B), koji prema kriteriju visine i vrste duga mogu podnijeti Zahtjev za otpust/otpis duga ili odgodu ovrhe, s tim da za dužnike iz kategorije B procedura podnošenja zahtjeva počinje od 3. travnja.

U A kategoriji dužnika pripadaju oni koji primaju socijalnu naknadu, pomoć za uzdržavanje ili osobnu invalidninu i nemaju imovine. U drugu, B kategoriju ulaze građani čija primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2500 kuna za samce i 1250 kuna za članove kućanstva. Mogu posjedovati jednu nekretninu u kojoj žive, ali ne smiju imati nikakvu drugu imovinu, kao ni oročena sredstva.

Na internetsku aplikaciju Otpis duga – javna objava, registriralo se 23.402 građana, koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni