U Gajnicama i Španskom postavljeni novi mljekomati

U Gajnicama i Španskom postavljeni novi mljekomati

Mljekarsko-stočarska zadruga „Proizvodi sela“ u Zagrebu ukupno planira postaviti mrežu od deset mljekomata, na kojima se očekuje ukupna dnevna prodaja od 3000 do 4000 litara svježega mlijeka

Na zagrebačkim tržnicama Špansko i Gajnice u utorak su u rad pušteni novi mljekomati članova Mljekarsko stočarske zadruge „Proizvodi sela“. Na tržnici u Španskom, punomasno mlijeko, ekstra klase, bez posrednika odsad prodaje obiteljsko gospodarstvo Vlade Jurkasa iz Harmice, a na tržnici u Gajnicama OPG Hrust iz Marije Gorice.

Nabavu mljekomata, s 40 posto potrebnoga iznosa, sufinancirala je Zagrebačka županija, a njih je simbolično u rad pustio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Na ovakav način potrošači dobiju ono najbolje iz prirode, a proizvođačima se osigurava plasman domaćih proizvoda na šire tržište Zagreba. Uvijek smo podržavali poljoprivredne proizvođače – materijalno, organizacijski i edukacijom, smatramo da je to bitno jer na širokom europskom tržištu mogu opstati samo oni koji imaju kvalitetne proizvode“, rekao je župan Kožić, pozvavši mljekare da pripremaju dokumentaciju za EU projekte, za povlačenje sredstava za razvoj svojih OPG-a, jer, dodao je, bez ulaganja u nove tehnologije nema opstanka na tržištu.

Mljekarsko-stočarska zadruga „Proizvodi sela“ u Zagrebu ukupno planira postaviti mrežu od deset mljekomata, na kojima se očekuje ukupna dnevna prodaja od 3000 do 4000 litara svježega mlijeka. Cijena jednog mljekomata kreće se oko 16.000 eura.

„U teškim vremenima ušli smo u ovu investiciju da bi opstali, zadržali tradiciju, ali i povećali prihod. Naše je gospodarstvo smješteno na proplanku iznad rijeke Sutle, a stočarstvom se bavimo još od vremena pradjedova. Postavljanjem mljekomata Zagrepčanima smo ponudili zdravo mlijeko sa zagorskih livada i pašnjaka“, kaže Andrei Hrust, uz brata Juraja, nositelj obiteljskoga gospodarstva. U njihovoj je staji četrdesetak krava, s dnevnom proizvodnjom do 600 litara mlijeka. „Proizvodnja mlijeka je težak posao koji se nikome ne može platiti, jednostavno, da bi uspio, moraš ga voljeti i s njime živjeti“, dodaje Andrei Hrust. Na mljekomatu očekuje dobru prodaju, a ponudu, s vremenom, obitelj planira širiti i na svježi sir.

Vlado Jurkas, u čijoj je staji trenutno sedamdesetak muznih krava, i još toliko podmlatka, kaže da će izvrstan proizvod njegova gospodarstva sada svakodnevno biti dostupan potrošačima, a gospodarstvu će, direktnom prodajom, ostati posrednička marža. „Dosad postavljeni mljekomati prihvaćeni su fantastično! Naša će obitelj uz njega svakodnevno prodavati i svježi sir i vrhnje, čijom se proizvodnjom supruga Katarina intenzivnije bavi zadnje tri godine“, kaže Jurkas. Dnevna proizvodnja mlijeka na njegovoj farmi kreće se od 1100 do 1200 litara. Uz njega i suprugu, na farmi su zaposleni kćerka Maja – na agronomiji je diplomirala animalne znanosti, sin Nikola – stručni specijalist računarstva, a svakodnevno im pomaže i najmlađa kćer Nikolina, maturantica gimanzije. (zg-magazin)