U Fondu za obnovu Zagreba i okolice radit će 60 ljudi

U Fondu za obnovu Zagreba i okolice radit će 60 ljudi

Predsjednik HGK Luka Burilović je rekao da medijski treba više potaknuti temu obnove Zagreba i okolice, jer je to važno za hrvatsko gospodarstvo, odnosno za sve proizvođače koji će sudjelovati u obnovi

Ivana Vranješ

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u srijedu je organizirala virtualnu konferenciju Graditeljstvo nakon potresa s naglaskom na građevinsku struku.

U izjavi novinarima potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj je istaknula da će se na konferenciji upozoriti na probleme prilikom sanacije zgrada na području grada Zagreba koje su stradale u potresu. Osvrnula se na probleme koji muče građevinare, projektante i građane kod provedbe Zakona o obnovi.

“To su najviše neriješeni međuvlasnički odnosi, brzina izrade projektne dokumentacije, a najveća kočnica je javna nabava. Ona propisuje rokove izvedbe, žalbe i kad se natječaji poništavaju.Treba spriječiti tvrtke koje nisu u stanju izvesti radove da imaju pravo žalbe u beskonačnost, a to je nešto što koči. Ako to uspijemo riješiti u narednom periodu riješit ćemo i problem brzine izvođenja”, izjavila je Čagalj.

Smatra kako ne treba zabranjivati stranim građevinskim tvrtkama da sudjeluju u obnovi Zagreba. „Namjera je da to rade naše firme, što veći broj naših izvođača. Međutim, strane kompanije će na sebe navući veliki broj domaćih proizvođača koji će ugraditi svoje proizvode”, istaknula je Čagalj.

Predsjednik HGK Luka Burilović je rekao da medijski treba više potaknuti temu obnove Zagreba i okolice, jer je to važno za hrvatsko gospodarstvo, odnosno za sve proizvođače koji će sudjelovati u obnovi.

“Građevinci su iznimno važan sektor u Hrvatskoj i ne jedanput su povukli gospodarstvo naprijed. Naša parola je ugradimo hrvatsko. Moramo dati prioritet hrvatskim građevinarima i proizvođačima, prije svega građevinskog materijala”, izjavio je Burilović

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat je izjavio da je započelo zaprimanje zahtjeva onih kojima su nekretnine oštećene ili uništene u potresu.

“U proteklih nekoliko dana u sustavu sistematizacije ministarstva ustrojili smo jedinicu koja će se baviti pomoći stradalima u segmentu popunjavanja zahtjeva, rješavanja zahtjeva i njihove transformacije u provedbene akte kojima će Fond za obnovu započeti obnovu nekretnina oštećenih ili uništenih tokom potresa“, istaknuo je Horvat.

“Unutar višegodišnjeg financijskog okvira koji ćemo imati na raspolaganju do 2027. također ćemo ustrojiti izvore financiranja kojima ćemo pomoći građanima stradalima u potresu. Ostaju nam i sredstva iz državnog proračuna kojima ćemo ući u proces sanacije Zagreba i okolne dvije županije. U ovom trenutku raspolažemo s 12 milijardi kuna”, kazao je ministar Horvat.

V. d. ravnatelja Fonda za obnovu Damir Vanđelić je rekao da nakon registracije 6. studenoga Fond radi paralelno na nekoliko bitnih stvari.

“Prvo je da se ekipira , da se dio zaposlenika iz ministarstva premjesti u Fond, zatim se raspisuju natječaji za ravnatelja i zamjenika Fonda. Postavili smo mrežnu stranicu www.fzo.hr na kojoj se objavljuju relevantni akti”, istaknuo je Vanđelić. Dodao je da je prijedlog statuta završen i poslan je na odobrenje te da će za 15 dana biti gotova sistematizacija radnih mjesta za 50 do 60 zaposlenika Fonda koji će biti operativan u siječnju 2021.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni