U Europskom domu izlažu umjetnici iz Crne Gore

U Europskom domu izlažu umjetnici iz Crne Gore

26>41 je naziv izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore koja je u utorak otvorena u Europskom dom u u Zagrebu. Izložbom koji su otvorili ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ujedno je započela manifestacija Dani Crne Gore u Zagrebu – Kreativna Crna Gora. U sklopu manifestacije u Zagrebu će se do 13. veljače održati niz privredno-kulturnih i promotivno-turističkih događanja.

»Čast mi je i zadovoljstvo u društvu dragih prijatelja iz susjedne Crne Gore prisustvovati ovom kulturno-umjetničkom događanju koji pokazuje kako umjetnička djela gotovo uvijek pronalaze zajednički jezik i povezuju ljude na jednoj višoj, smjelijoj razini«, naglasio je gradonačelnik Bandić. »Možemo slobodno reći da su, usprkos nedavnoj turbulentnoj prošlosti, danas skladni odnosi Hrvatske i Crne Gore, a tome osobito doprinose dvije nacionalne manjine, hrvatska u Crnoj Gori i crnogorska u Hrvatskoj. Otvorenjem današnje izložbe započinju Dani Crne gore u Zagrebu, koji predstavljaju jednu cjelovitu komponentu u odnosima kako glavnih gradova, tako i država«, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Istaknuo je i dobru suradnju s gradovima u Crnoj Gori, a posebno s glavnim gradom Podgoricom, dodavši da su 2006. održani Dani Zagreba u Podgorici, a 2007. Dani Podgorice u Zagrebu.

»Često ističem politiku Grada prema svim nacionalnim manjinama te multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost koje su sastavni dio glavnog grada Republike Hrvatske. Nadalje, ponosno ističem kako njegujemo izuzetne odnose s crnogorskom nacionalnom manjinom u Zagrebu te to da Grad Zagreb podupire njihov rad«, dodao je Bandić.

Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili i ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović te predsjednica Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb Nataša Owens i veleposlanik Crne Gore u RH Nj. E. Boro Vučinić. (zagreb.hr / zg-magazin.com.hr)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t