U Esplanadi održan bridž meč “50 godina poslije”

U Esplanadi održan bridž meč “50 godina poslije”

Davne 1967. godine u hotelu Esplanada u Zagrebu odigran je reprezentativni meč između selekcije hrvatskih bridžista i talijanske reprezentacije, tada aktualnih prvaka svijeta. Hrvatski bridž savez organizirao je 13. svibnja 2017. u hotelu Esplanada meč pod nazivom “50 godina poslije” u kojem su nastupili igrači iz originalnog meča 1967. godine – Jurica Carić , Esad Kulović, te Dano de Falco iz Italije, dok nam na ostale sudionike ostaje tek sjećanje i fotografija kao podsjetnik. Hrvatski sastav pojačale su Marina Pilipović i Nikica Šver (aktualne prvakinje svijeta u damskoj konkurenciji), dok su za Italiju nastupili seniori – Massimo Moritsch, Paolo Clair i Gianni Genova. Meč je trajao 3 sata (ukupno 24 odigrane partije), a talijanski seniori pobjedom su potvrdili da su i dalje u odličnoj formi.

Ovaj poseban bridž događaj priređen je u sklopu već tradicionalnog turnira parova “Memorijal Svetozar Emil Tedeschi” koji Hrvatski bridž savez u suradnji s Atlantic Grupom organizira u sjećanje na strastvenog igrača bridža i dugogodišnjeg predsjednika saveza. Joseph Harsany, potpredsjednik Europske bridž federacije, primjetio je da je turnir u Esplanadi, zbog elegancije i pristupa igri, nešto što Europi sve više nedostaje. Ove godine turnir parova osvojili su Goran Borevković i Kiril Marinovski, standardni par hrvatske reprezentacije.

Talijanski veterani zauzeli su 4. i 5. mjesto u poretku – iskustva imaju viška, a očigledno i dovoljno snage. Jurica Carić i Joseph Harsany, vodeći nakon prvog dana, završili su turnir na 9. mjestu. Ukupno je nastupilo 76 bridž parova.

Europska bridž federacija uručila je Emilu Tedeschiju posebno prizanje za podršku razvoju bridža, koje je sa velikim zadovoljstvom za svog brata preuzela Lada Tedeschi Fiorio. (ZG-m)