U Dvercu održan prijem za sudionike Animafesta

U Dvercu održan prijem za sudionike Animafesta

Glavna producentica Festivala Vjera Matković naglasila je kako bogat program čini ukupno oko 400 filmova, a u natjecateljskom i panoramskom dijelu naći će se njih 144, koji su izabrani u konkurenciji od čak 1725 filmova pristiglih iz 73 zemlje svijeta

U povodu ovogodišnjeg Animafesta, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin u srijedu je u gradskoj palači Dverce primila sudionike tradicionalnog, 24. po redu, Svjetskoga festivala animiranog filma. Drugi najstariji filmski festival posvećen animiranom filmu, održava se od 3. do 8. lipnja u Zagrebu, u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, galeriji ULUPUH i Muzeju suvremene umjetnosti.

Upravo je u tijeku postupak zbrinjavanja cijele ostavštine Dušana Vukotića, koja će svoje trajno mjesto naći u Muzeju Grada Zagreba. Na taj način Zagreb mu uzvraća svoj dug i odaje zasluženu zahvalnost, rekla je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin

Uz zahvalu na prijemu, kao i na ukupnoj potpori Grada, glavna producentica Festivala Vjera Matković naglasila je kako bogat program čini ukupno oko 400 filmova, a u natjecateljskom i panoramskom dijelu naći će se njih 144, koji su izabrani u konkurenciji od čak 1725 filmova pristiglih iz 73 zemlje svijeta. Među navedenima, prikazat će se i šest filmova nominiranih za Cartoon d’Or, europsku nagradu za najbolji kratki animirani film, te 40 hrvatskih filmova, od kojih se njih 12 nalazi u međunarodnoj konkurenciji.

„Zagreb se iznad svega ponosi činjenicom da je upravo na temeljima Zagrebačke škole crtanog filma ponikao ovaj ugledni Međunarodni festival – Animafest, koji zagrebačkoj i hrvatskoj kulturnoj javnosti predstavlja pregled svjetske animacije, u svim žanrovima, sa svim klasicima, ali i nadolazećim talentima animiranog filma“, rekla je zamjenica Vesna Kusin. Ovom prilikom, zamjenica je podsjetila da ovogodišnji Animafest obilježava i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo u 2014. godini, koju je dobio Nedeljko Dragić, jedan od autora Zagrebačke škole crtanog filma, te monografija o hrvatskom Oskarovcu, također rodonačelniku Zagrebačke škole crtanog filma, Dušanu Vukotiću. Dodala je: „iako je naziv monografije Dušan Vukotić – zaboravljeni vizionar, ovo je prilika da taj naziv u ime Grada Zagreba opovrgnem, jer je upravo u tijeku postupak zbrinjavanja cijele ostavštine Dušana Vukotića, koja će svoje trajno mjesto naći u Muzeju grada Zagreba, naravno u stalnom postavu. Na taj način Zagreb mu uzvraća svoj dug i odaje zasluženu zahvalnost“. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni