U dva vikenda Fašnik u Samoboru privukao oko 100 tisuća posjetitelja

U dva vikenda Fašnik u Samoboru privukao oko 100 tisuća posjetitelja

»Štel je biti ravan Titi i k’o Papa uzoriti, al’ je zglajzal pod teretom slave, pak bu ostal bez krune i glave«, izrekao je Sudec presudu Princu Fašniku

Fašničko pravosuđe, kao ogledni primjer pristrane efikasnosti, po kratkom je postupku na pokladni utorak, 5. ožujka riješilo slučaj »narod protiv Princa Fašnika«. Nakon dva tjedna ludiranja pod maskama i vjerovanja fašničkoj vlasti da se »posel deli na fašničkoj baušteli«, istina je izašla na vidjelo – nit’ je posla, ni radova, sav je novac potrajban, a sudbina Srakostana dovedena u pitanje. Iako su prste u lošem vladanju imali Sraka, Fiškal, baš kao i Sudec, konačnu cijenu jedini je platio Princ Fašnik, u ognju, kako i nalaže samoborska pokladna tradicija.

»Pred vašim očima na galgama se ziba glavni i jedini krivac za pomračenje bistrog uma i zdravog razuma fašničke nacije čije su mutne kombinacije i spelancije pune arogancije, nepovratno uništile same temelje fašničke bauštele. Štel je biti ravan Titi i k’o Papa uzoriti, al’ je zglajzal pod teretom slave, pak bu ostal bez krune i glave. Nek’ bu ovo škola svima da se svaki stolec jednak klima i da svaka, pa i najveća rit, kad tad dojde na šekret!«, poručio je na kraju Sudec i prepustio fašnički puk uživanju u toplini plamena i spektakularnosti vatrometa kao uvodu u žestoki nastup grupa Let 3 i El Combo.

Prije samog suđenja fašnička vlast je do kraja ispraznila državnu blagajnu, jer su se dijelile vrijedne nagrade za najzanimljivije obiteljske, pojedinačne i grupne maske. Kod obiteljskih prvo mjesto pripalo je Praščić Šteli d.o.o. ispred Zaštitnika fašnika i Samoborskih ježurki, a Zlatna lopata za najvredniju fašničku familiju zaslužila je obitelj Turk. U konkurenciji pojedinačnih maski slavila je maska Sekundarne sirovine, druga je A je to, a treća Spremni za Irsku, dok je kod grupnih maski najveselija bila Kiss the Land, drugi su bili Cosmos Fit te treći Top Gun.

Svoje nagrade preuzeli su i najbolji ovogodišnji mjesni odbori – Rude, Hrastina i Konščica, kao i predstavnici DVD-a Samobor kojima su pripale Fašničke galge za poseban doprinos Samoborskom fašniku. Dodjeljeno je i Srakino gnezdo za najuređeniji fašnički lokal i to Samoborskoj kleti, ispred Gabreku 1929 i Gradne, a izvučeni su i dobitnici Fašničke putovnice koji su tijekom Fašnika obišli barem 11 od 14 ugostiteljskih punktova, a najsretniji pri izvlačenju osvojivši prvu nagradu bio je Ivan Babojelić iz Bregane.

Nakon programa na Trgu fašničkih velikana zabava je nastavljena po samoborskim ugostiteljskim objektima koji su radili produljeno, među štandovima koji su nudili krafne i ina ića i pića te u luna parku, kao i u privatnim pokladnim aranžmanima.

U dva vikenda programa kroz Fašničku Republiku Samobor prošlo je 100-tinjak tisuća posjetitelja, predstavile su se tisuće malih i velikih maškara iz Samobora, okolice, cijele Hrvatske i Slovenije.

Organizator 193. Samoborskog fašnika bila je Turistička zajednica Grada Samobora, a pokrovitelji Grad Samobor, Zagrebačka županija i Hrvatska turistička zajednica. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni