U Daruvaru otvoren 5. dječji nogometni kamp nacionalnih manjina

U Daruvaru otvoren 5. dječji nogometni kamp nacionalnih manjina

„Bez obzira na nacionalnost, vjeru, zajedno sa svojim prijateljima Hrvatima će tri dana učiti ne samo o nogometu, nego i o zajedništvu, toleranciji, suradnji, da su na terenu svi jednaki kad igraju za isti tim i da mogu napraviti vrhunske rezultate“, istaknuo je Bilek

Ivana Vranješ

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u srijedu je na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Daruvar otvorio 5. dječji nogometni kamp nacionalnih manjina.

Kamp se održava od 27. do 29. kolovoza u organizaciji HNK Daruvar te u suorganizaciji Grada Zagreba i saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka.

Tijekom tri dana više od 100 dječaka i djevojčica će uz iskusne trenere trenirati nogomet, sklopiti brojna prijateljstva i naučiti uvažavati različitosti.

„Drago mi je što smo po peti put na na nogometnom kampu nacionalnih manjina. Ako igdje možemo naći ogledni primjer zajedničkog života multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti, onda su to Zagreb i Daruvar. Moja je želja da svi gradovi i općine u Republici Hrvatskoj žive tu multikulturalnost i multietničnost, kao Zagreb i Daruvar“, rekao je gradonačelnik Bandić. Dodao je da kad bi sve države bivše Jugoslavije imale zaštitu nacionalnih manjina kao u Republici Hrvatskoj, Hrvati bi bolje živjeli i u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu, dok su u BiH konstitutivan narod, a ne manjina.

Saborski zastupnik Vladimir Bilek je izrazio zadovoljstvo što je sve više djece zainteresirano za sudjelovanje u nogometnom kampu nacionalnih manjina.

„Bez obzira na nacionalnost, vjeru, zajedno sa svojim prijateljima Hrvatima će tri dana učiti ne samo o nogometu, nego i o zajedništvu, toleranciji, suradnji, da su na terenu svi jednaki kad igraju za isti tim i da mogu napraviti vrhunske rezultate“, istaknuo je Bilek. Zahvalio je Gradu Zagrebu, ali i glavnom organizatoru, koji peti put na svojim terenima više od stotinu djece različitih nacionalnih manjina iz gotovo cijele Hrvatske uče kako timskim radom mogu doći do rezultata.

„Tko zna, možda u skoroj budućnosti netko od ove djece koja su krenula na ovom kampu bude član hrvatske nacionalne reprezentacije”, poručio je Bilek.

Gradonačelnik Daruvara Damir Leniček istaknuo je da nema boljeg mjesta za kamp nacionalnih manjina od Daruvara.

„Ovo je zasigurno primjer života i suživota nacionalnih manjina i Hrvata. Neka sudjeluju svi, a najbolji neka pobijedi“, istaknuo je Leniček.

Jedan od sudionika kampa je je i Bruno Stanić iz Daruvara koji već treću godinu sudjeluje u kampu.

„Ovaj kamp mi se sviđa, stekao sam puno prijatelja. Osim što igramo nogomet, svi se družimo i ovakav kamp je koristan radi socijalizacije mladih”, rekao je za ZG-magazin Stanić.

Treću godinu u kampu sudjeluje Patrik Kos koji je rekao da bi se ovakav kamp trebao češće održavati.

„Drago mi je što već dvije godine sudjelujem u ovom kampu. Lijepo mi je,jer volim nogomet, a sklopio sam i brojna prijateljstva“, rekao je Frank Rušinski.