U CIOS-u tvrde da nisu mogli dobiti vatrogasce na hitni broj!

U CIOS-u tvrde da nisu mogli dobiti vatrogasce na hitni broj!

Vatrogasci su jučer obranili sve objekte tako niti jedan nije zahvaćen požarom, nije bilo ni ozbiljnijih ozljeda

Foto: Mario Podhraški

Nakon što su mediji prenijeli izjavu zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Mladena Malčića da su vatrogasci došli na žarište tek sat vremena nakon što se jučer zapalilo skladište tvrtke C.I.O.S. iz tvrtke su se javili priopćenjem da su sa hitnim službama dvaput pokušavali uspostaviti poziv, ali neuspješno jer su brojevi bili zauzeti. U C.I.O.S.-u tvrde kako su uputili dva bezuspješna poziva na hitne brojeve 193 i 112. Dok su djelatnici pokušavali ugasiti plamen, jedan poziv upućen jer na broj vatrogasaca 193 u 13,37 sati, a drugi na broj 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje u 13,40 sati, priopćila je tvrtka.

Malčić kaže pak da su prvu dojavu o požaru dobili u 13,35 od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato, a drugu od jednog građanina u 13,37 sati. Prvi vatrogasci su na mjesto požara stigli u 13,41. Iz C.I.O.S.-a navode pak da su sve dežurne službe promptno izašle na intervenciju.

Inače, požar koji je lokaliziran sinoć, sada se detaljno gasi i to će trajati možda i dva dana zbog velike količine materijala koji je bio zahvaćen, doznaje se u JVP-u Grada Zagreba. Ministarstvo zdravlja ukinulo je preporuku stanovnicima da ne izlaze iz svojih kuća i stanova, no i dalje ih upozorava da je potrebno izbjegavati izlaganje dimu u neposrednoj blizini požarišta. Preporuka je također da se obrati posebna pozornost na malu djecu kako ne bi skupljali predmete s tla i kako se na tlu ne bi igrali sve dok se ne načini analiza tla oko požarišta i u područjima koje je zahvatio dimni oblak za vrijeme jučerašnjeg požara.

Metal se zagrijava i do 1000˚C

Najveći problem za vatrogasce su kocke prešanih automobila jer metal zahvaćen požarom dosegne temperaturu i do tisuću stupnjeva, tako da se one, kao i drugi materijal koji je bio zahvaćen vatrom, premještaju, odvajaju pjenom, gase dio po dio i hlade. Sada je na tom poslu 60-ak vatrogasaca i 20-ak vozila, po pola iz Javne i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi. Kiša je pomogla hlađenju i spustila je čestice. Požar se jučer proširio na nekoliko hrpa otpada, a u prilog mu je išao i vjetar koji ga je raspirivao. U gašenju je pomagao i helikopter MORH-a. Doznaje se i da je intervenirala hitna pomoć jer je ozlijeđen jedan vatrogasac.

Vatrogasci su jučer obranili sve objekte tako niti jedan nije zahvaćen požarom, nije bilo ni ozbiljnijih ozljeda. Južni vjetar koji je puhao jučer poslijepodne udvostručio je područje požara, a gašenju je uvelike pomoglo kad je dobava vode za vodene topove riješena crpljenjem iz jezerca u blizini C.I.O.S-a, objašnjava Malčić.

Iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama  poručuju kako je požar pod kontrolom te očekuju da će biti ugašen do sutra ujutro. Policija još osigurava područje. Danas, na sreću, puše samo slabi vjetar. Na mjernim stanicama za mjerenje kakvoće zraka Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ udio plinova ne ukazuje na porast, odnosno udio dušičnog oksida, ugljičnog monoksida, sumpornog dioksida, ozona i lebdećih čestica je unutar dozvoljenog raspona. Službenici Zavoda za javno zdravstvo uzorkovali su i izgoreni materijal i uzorak zraka s požarišta čije će se vrijednosti znati sutra ujutro. Mjere predostrožnosti za građane ostale su iste: ne izlagati se dimu koji se širi s požarišta, ostati u zatvorenome, zatvoriti prozore i vrata.  (hrt / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni