U ceremoniji Velike smjene straže uživali Zagrepčani i turisti

U ceremoniji Velike smjene straže uživali Zagrepčani i turisti

(Naslovna fotografija: http://predsjednica.hr)

Ante Boras iz Zagreba je rekao kako je ova ceremonija dostojanstvena i svečana te da se svi mogu osjećati ponosno na pobjedničku Hrvatsku vojsku. Naglasio je kako je ova ceremonija značajna i potrebno je da se održava u Zagrebu, jer je on središte Hrvatske

Ivana Vranješ

U povodu obilježavanja 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske u subotu je na Trgu sv. Marka održana ceremonija Velika smjena straže.

Ceremoniju su u svečanim povijesnim odorama izveli pripadnici Počasne satnije Počasno-zaštitne bojne. Ovom ceremonijom se označava povratak tradicijskim vrijednostima, a ujedno je to promocija Oružanih snaga, Zagreba i Hrvatske.

Ceremoniji su nazočili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, američki velesposalnik William Robert Kohorst te brojni visoko civilni i vojni dužnosnici.

Osim ceremonije 16 djelatnika Počasne satnije Počasno-zaštitne bojne je izvelo vojno-akrobatsku vježbu koja je kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka te na najbolji mogući način pokazuje osposobljenost i uvježbanost djelatnika Počasne satnije Počasno-zaštitne bojne i Oružanih snaga Republike Hrvatske u cjelini.

U ceremoniji Velike smjene straže i vojno-akrobatskim vježbama uživali su brojni Zagrepčani i turisti.

“Ovo je lijepi događaj. Trebamo biti ponosni na ovu ceremoniju i na Hrvatsku vojsku. Vojska je ogledalo države, a ovakav događaj treba organizirati svake godine“, rekao je Zagrepčanin Hrvoje.

Ante Boras iz Zagreba je rekao kako je ova ceremonija dostojanstvena i svečana te da se svi mogu osjećati ponosno na pobjedničku Hrvatsku vojsku. Naglasio je kako je ova ceremonija značajna i potrebno je da se održava u Zagrebu, jer je on središte Hrvatske.

Uvjeren je da će mnogim Zagrepčanima biti zanimljiv i program na Jarunu , gdje će se održati pokazne vježbe i letački program.

„Ponosni smo što nastavljamo tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske. Radimo sustavno na jačanju Hrvatske vojske . Ove godine smo donijeli odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, koji je u funkciji stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske. Moderniziramo Hrvatsku vojsku. Danas slavimo i osjećamo se pobjednički“, izjavio je na svečanosti ministar obrane Damir Krstičević. Naglasio je kako je HV danas na raspolaganju svom narodu u pomoći u nevolji, a u 27 godina je puno napredovala. Spomenuo je da je povećan proračun, radi se na boljim uvjetima života i rada hrvatskih vojnika u vojarnama, podizanju standarda vojnika, časnika i dočasnika, vraća se sustavno materijalna prava koja su u funkciji bolje spremnosti.

„Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države i hrvatski branitelji su kamen temeljac. U fokusu je čovjek, on je najvažniji čimbenik pobjedničke vojske“, poručio je ministar Krstičević.

Zahvalio je svim pripadnicima HV-a na izvršenju zadaća te im čestitao Dan Hrvatske vojske.

„Idemo dalje graditi i razvijati pobjedničku hrvatsku vojsku. Ovu svečanost smo nakon 17 godina vratili na Markov trg. Ona je u funkciji popularizacije vojnog poziva, ali i u funkciji turizma, jer svaka europska metropola ima ovakav događaj pa mi je drago da ga ima i grad Zagreb i Hrvatska te da turisti vide hrvatskog vojnika na Markovom trgu“, istaknuo je ministar Krstičević. Izrazio je zadovoljstvo što je na Markovom trgu puno mladih kadeta i kadetkinja i uvjeren je u budućnost HV-a.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je da se zahvaljujući povećanju proračuna, velikoj potpori u modernizaciji, razvoju i opremanju HV-a uspijevaju održati postojeće i razvijati nove sposobnosti. Spomenuo je nabavu Panzer haubica, Kiowa Warrior helikoptera te integraciju sustava bespilotnih letjelica i komunikacijsko-informacijskog sustava. Zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske koji izvršavaju zadaće na najbolji mogući način.

„Ljudi su najbolje što imamo i siguran sam da naša vojska može u budućnosti izvršavati sve zadaće“, poručio je Šundov.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni