U budućoj Aleji pjesnika otkriven spomenik Puškinu

U budućoj Aleji pjesnika otkriven spomenik Puškinu

Predsjednik federacije pisaca na ruskom jeziku zahvalio je gradonačelniku Grada Zagreba te svima koji su sudjelovali u projektu, dodavši kako će spomenik biti vječni pokazatelj ljubavi, mira i poštivanja dviju kultura i država

Na jezeru Bundek, u budućoj Aleji pjesnika, gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s predsjednikom Međunarodne federacije pisaca na ruskom jeziku Olegom Volovikom i veleposlanikom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Anvarom Azimovim, otkrio je u ponedjeljak spomenik Aleksandru Sergejeviču Puškinu. Riječ je o brončanoj bisti najvećem ruskom pjesniku i književniku koja je predstavljena u povodu njegovog 217. rođendana, na dan koji se od 2010. slavi i kao međunarodni dan ruskog jezika.

Uz recitaciju Puškinove pjesme Spomenik podigoh sebi, koju je izvela najmlađa ruska književnica – Polina Velekanova, prisutne je pjesmom zabavila poznata pjevačica ruskih narodnih pjesama i međunarodno nagrađivana umjetnica Ksenija Zaharova – Volovik.

»Red je da Aleju pjesnika otvori jedan od najvećih, da otac književnosti 19. stoljeća pozdravlja sve naše građane«, rekao je gradonačelnik Bandić. Istaknuvši kako je iznimno ponosan na multikulturalnost, multietičnost i multikonfesionalnost našega grada, gradonačelnik je dodao kako je ovo veliki dan za kulturu Zagreba i Hrvatske. »Zamjenica Vesna Kusin je prethodnih mjeseci u više navrata razgovarala s predstavnicima Sankt Petersburga o suradnji dvaju gradova, a otvorenje ove skulpture prvi je rezultat. Do kraja godine ili najkasnije početkom iduće realizirat ćemo i postavljanje skulpture našem Juraju Križaniću u prijestolnici Ruske Federacije«, zaključio je.

Predsjednik federacije pisaca na ruskom jeziku zahvalio je gradonačelniku Grada Zagreba te svima koji su sudjelovali u projektu, dodavši kako će spomenik biti vječni pokazatelj ljubavi, mira i poštivanja dviju kultura i država. Nj. E. Anvar Azimov naglasio je kako je današnje otkrivanje prvi korak buduće, velike kulturne suradnje dvaju prijateljskih gradova, Zagreba i Sankt Petersburga.

Svečanosti su, uz zagrebačkog gradonačelnika, prisustvovali i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, pomoćnik ministra vanjskih poslova Gordan Baketa i predstavnica ruske nacionalne manjine grada Zagreba Galina Kovačević, a postavljanje spomenika je obilježeno plesom gradonačelnika Bandića i veleposlanika Azimova sa Ksenijom Zaharovom – Volovik. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni