U bolnici Vrapče otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju

U bolnici Vrapče otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju

»Riječ je o posebnom bolničkom odjeljenju u kojem će se socijalno i psihički rehabilitirati osuđeni zločinci kojima je sud izrekao mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja«, rekao je ravnatelj Jukić

U Klinici za psihijatriju Vrapče jučer je u povodu 139. obljetnice te bolnice otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju. Ravnatelj bolnice Vlado Jukić istaknuo je kako je otvorenje novog zavoda omogućeno zahvaljujući novu iz europskih fondova, ali i doprinosu Grada Zagreba. Na projektu Zavoda se, kako je rekao, radilo gotovo 20 godina. Odjel raspolaže s ukupno 70 kreveta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, a namijenjen je pacijentima koji već borave u bolnici.

»Riječ je o posebnom bolničkom odjeljenju u kojem će se socijalno i psihički rehabilitirati osuđeni zločinci poput ubojica ili obiteljskih nasilnika kojima je sud izrekao mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja. Ti pacijenti se svi nalaze u našoj bolnici na jednom drugom mjestu i to osmerokrevetnim sobama bez ikakve mogućnosti povlačenja u intimu i bez ikakve osobnosti«, rekao je Jukić.

»Novi prostor omogućit će nam da ostvarimo kvalitetnije liječenje te puno bolje terapijske rezultate pomoću kojih ćemo prosječan boravak pacijenata u bolnici sa dosadašnjih pet godina svest na dvije godine«, pojasnio je ravnatelj.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako otvaranje novosagrađenog Zavoda nije značajno samo za Zagreb i zagrebačko zdravstvo, već i za zdravstvo Republike Hrvatske te dodala da je Grad na čelu sa gradonačelnikom Milanom Bandićem davao podršku ovom projektu, od početne ideje pa sve do same izgradnje.

»Drago mi je da će Zavod za forenzičku psihijatriju uvelike unaprijediti skrb bolesnika, uključujući terapijske i rehabilitacijske postupke, koji će, kako smo čuli, značajno skratiti vrijeme boravka pacijenata u bolnici«, prokomentirala je.

Zavod za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče su uz ravnatelja i zamjenicu gradonačelnika simbolično, rezanjem vrpce, otvorili još i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

»Ulaganje u obnovu i razvoj sustava zdravstva jedan je od glavnih prioriteta Vlade Republike Hrvatske«, istaknula je ministrica Žalac te dodala da su za projekt izgradnje Zavoda za forenzičku psihijatriju dodijeljena bespovratna sredstva u ukupnoj vrijednosti od 68 milijuna kuna. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni