U besplatnim sportskim aktivnostima sudjelovalo 8500 učenika

U besplatnim sportskim aktivnostima sudjelovalo 8500 učenika

Kad već spominjemo mačevanje, svakako je interesantan primjer da se svjetski juniorski prvak Petar Fileš s tim sportom upoznao upravo kroz program Odmorko

Jedan od atraktivnih načina za provesti dio školskih praznika svakako je aktivno sudjelovanje u (besplatnim) sportskim aktivnostima koje za učenike osnovnih i srednjih škola ponovno pripremio Školski sportski savez Grada Zagreba (ŠSSGZ). Riječ je, dakako, o programu Odmorko-zima koji je završio prošlog tjedna, točnije 12. siječnja, a u kojem je, kako doznajemo, sudjelovalo 8500 učenika.

Osnovci i srednjoškolci mogli su popraviti tehniku u svojoj omiljenoj sportskoj aktivnosti ili se pak okušati u nekom novom sportu. Na izboru im je bilo 13 sportova, među kojima su: slobodno plivanje, slobodno klizanje, streljaštvo, frizbi, dvoranski hokej, squash, kuglanje, taekwondo, odbojka, obaranje ruke, bowling, mačevanje i judo.

Iz ŠSSGZ-a koji trenutno broji oko 30 000 članova hvale se velikim odazivom učenika. Očekivano najveći interes bio je za klizališta i plivališta, no iznenadilo je zanimanje i za specifične sportove s kojima se školarci do sada nisu imali prilike susresti, a riječ je mahom o sportovima koji su manje zastupljeni u medijima kao što su frizbi, obaranje ruke, kuglanje, bowling, squash i mačevanje.

Petar Fileš

Zanimalo nas je u kojoj mjeri program Odmorko doprinosi popularizaciji i izgradnji trajnog interesa za neke manje zastupljene sportove. U ŠSSGZ-u navode da se takav interes uvijek javlja kod dijela učenika koji su uključeni u program. »Kroz komunikaciju koju ostvarujemo s voditeljima programa, klubovima i strukovnim savezima, dolazimo do saznanja da određeni broj djece ostaje trenirati u klubovima«, navode u Savezu. A kad već spominjemo mačevanje, svakako je interesantan primjer da se svjetski juniorski prvak Petar Fileš s tim sportom upoznao upravo kroz program Odmorko.

Spomenimo da je početkom drugog polugodišta započeo Odmorko tijekom školske godine na bazenima Jelkovcu i Zimskom plivalištu Mladost te na klizalištu SRC Šalata, a nastavila su se i školska sportska natjecanja osnovnih i srednjih škola. Učenici će tako u slobodnom plivanju i skokovima u vodu moći uživati gotovo do kraja ožujka. Dodatne informacije možete potražiti na poveznici: http://www.skolski-sport-zg.hr/documents_odm.aspx?show=odm&sport=67.

Svaki zagrebački školarac može besplatno postati članom Saveza i uživati u pogodnostima. Potrebno je samo izraditi iskaznicu (upute za izradu iskaznice nalazi se na ovoj poveznici: http://www.skolski-sport-zg.hr/iskaznice.aspx, a poveznica za izradu iskaznice je https://prijava.skolski-sport.hr/Prijava/Iskaznice/ ).

U ŠSSGZ-u podsjećaju kako se program Odmorko odvija tijekom učeničkih praznika: ljeto, zima, proljeće i tijekom školske godine. Ovisno o programu i duljini trajanja učenicima se omogućava upoznavanje sa što većim brojem sportskih grana i uključivanje u što više sportskih aktivnosti te se sukladno tome planira i uvođenje dodatnih sportskih aktivnosti, atraktivnih za učenike kako osnovnih tako i srednjih škola. To je još jedan dodatni razlog za vađenje iskaznice Saveza, za one koji to još do sada nisu učinili. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni