U Baniji oštećeno 45.548 objekata

U Baniji oštećeno 45.548 objekata

(Foto: Vlada RH)

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenog područja Tomo Medved u četvrtak je na sjednici u NSK predstavio najnovije informacije o aktualnom stanju vezano za potres.

Naglasio je da su lokalni Stožeri civilne zaštite proslijedili 2230 tisuća zahtjeva za privremeni smještaj osoba, od čega je 880 prioritetnih.

„Do sada smo postavili 646 kontejnera i kućica. U državnim stanovima trenutno je zbrinuto 49 obitelji, odnosno 124 osobe čije su stambene jedinice oštećene u potresu”, rekao je Medved. Podsjetio je da je Vlada na prošloj sjednici donijela zaključak vezano za otpis potraživanja za energiju i obustave naplate RTV pristojbi kućanstvima na području Sisačko-moslavačke županije te općina Kravarsko i Pokupsko na području Zagrebačke županije.

Također, na prošloj sjednici osigurano je 25 milijuna kuna za sanaciju cesta u Sisačko–moslavačkoj županiji, a do sada je kao pomoć u svladavanju posljedica potresa poljoprivrednicima na području Gline i Petrinje isporučeno 283 tona stočne hrane.

„Hrvatski crveni križ provodi svoje aktivnosti potpore na području Siska, Gline, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, a Hrvatska vatrogasna zajednica obavila je 337 intervencija uklanjanja oštećenih dimnjaka i sanacije krovišta“, izjavio je Medved.

Dodao je da je zaprimljeno 856 novih prijava, pregledano 1242 objekata, provedeno ažuriranje baze podataka i uklonjene su duple prijave te je sad u Baniji broj prijavljenih oštećenih objekata 45.548.

„ Stvoren je i mrežni geoinformacijski sustav koji sadrži temeljne informacije o stanju na potresom stradalom području”, kazao je Medved. Sustav je rezultat rada Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Državne geodetske uprave, a olakšat će rad svim službama u Stožeru.

Vlada je na otvorenom dijelu sjednice raspravila 15 točaka dnevnog reda, među kojima Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te Nacrt prijedloga nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje 2021-2024 godina.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni