U Areni pogledajte 3D film o životu djeteta u izbjegličkom kampu

U Areni pogledajte 3D film o životu djeteta u izbjegličkom kampu

Trodimenzionalni doživljaj života djeteta u izbjegličkom kampu mnoge je građane naveo da i sami počnu pomagati djeci iz Sirije u kojoj već petu godinu bijesni rat

Kako bi široj javnosti omogućio doživljaj jednog dana života u izbjeglištvu kroz oči djeteta, UNICEF je u Arena centru predstavio prvi film snimljen tehnologijom “virtualne stvarnosti” za UN – Oblaci iznad Sidre.

Trominutno virtualno iskustvo gledatelja uvodi u život sirijske djevojčice Sidre u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu, u kojem živi 80 tisuća ljudi, a više od polovine njih su djeca.

Dva mjeseca od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj UNICEF je objavio i rezultate dosadašnjih aktivnosti za pomoć izbjegloj djeci i njihovim obiteljima koje provodi s partnerima u prihvatnim centrima. Od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj, UNICEF je u “mjestima za djecu”, s partnerima iz Društva Naša djeca Vinkovci i Društvom za psihološku pomoć, pružio psihosocijalnu podršku 10 000 djece kroz igru i rekreativne aktivnosti u mobilnim igraonicama i šatorima opremljenima didaktičkim igračkama, namještajem i dekama.

U centru za mame i bebe u Opatovcu, a odnedavno u Slavonskom Brodu, UNICEF-ov tim u kojem djeluju suradnici iz Društva Naša djeca Vinkovci i Udruge Roda dnevno skrbi o gotovo 150 najmlađe djece i njihovim majkama. Promjena pelena, odjeće, tretiranje pelenskog osipa ili dijareje, upućivanje liječniku, podrška trudnicama i dojiljama te osiguravanje predaha u grijanim kontejnerima tek je dio pomoći koju djeci i majkama UNICEF-ov tim pruža 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Zbrinjavanje djece bez pratnje

Kako bi prepoznali i adekvatno zbrinuli djecu bez pratnje, UNICEF je s Ministarstvom socijalne politike i mladih educirao 20 stručnjaka iz socijalne skrbi te pomogao u ponovnom ujedinjenju razdvojene djece s njihovim obiteljima. Od početka krize na teren je dostavljeno i više od 12 000 folija za utopljavanje, 10 000 obroka dječje hrane i 10 000 dječjih pelena.

Svu tu materijalnu pomoć, kao i stručnu podršku koju svakoga dana neprestano pruža tim od 25 do 30 ljudi, omogućili su građani i tvrtke koji su do sada donirali 1,3 milijuna kuna za pomoć izbjegloj djeci.

“Hvala svim građanima i tvrtkama koji su u ovoj teškoj humanitarnoj krizi, koja najteže pogađa djecu, podržali da u tranzitu kroz Hrvatsku djeca dobiju podršku i skrb koja im je potrebna. Vjerujem da će i svatko tko ovih dana u Arena centru zakorači u virtualni svijet izbjegličkog kampa i gleda ga očima Sidre, jedne od čak 5,5 milijuna sirijske djece čiji je život ugrožen ratom, uvidjeti važnost sveobuhvatne podrške izbjegloj djeci. Ona, kao i sva ostala djeca, imaju pravo na zaštitu i sigurnost, a naša je odgovornost da im to osiguramo”, istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Film Oblaci iznad Sidre već je prikazan u Velikoj Britaniji, Meksiku, Luksemburgu, Koreji, Novom Zelandu i Maleziji. Trodimenzionalni doživljaj života djeteta u izbjegličkom kampu mnoge je građane u tim zemljama naveo da i sami počnu pomagati djeci iz Sirije u kojoj već petu godinu bijesni rat.

Film je dobio nagradu na međunarodnom festivalu Sheffield Doc/Fest. Posjetitelji Arena centra film će moći pogledati svakoga dana do nedjelje 22. studenog. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni