U Areni otvoren sajam graditeljstva Arhibau

U Areni otvoren sajam graditeljstva Arhibau

U zagrebačkoj Areni danas je otvoren trodnevni regionalni sajam kulture građenja i održivog razvoja Arhibau na kojem sudjeluje 60-ak izlagača.

Cilj sajma kojeg organiziraju Društvo arhitekata Zagreba i Hrvatska gospodarska komora je razmjena iskustava u gradnji i primjena novih rješenja u graditeljstvu.

U sklopu sajma Arhibau održava se i stručna konferencija.Detaljan program konferencije dostupan je na ovoj poveznici.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i jedna od organizatorica Mirjana Čagalj ustvrdila je da će za potpunu obnovu Zagreba trebati sigurno 10 godina.

»U razdoblju od između tri do šest mjeseci bismo mogli ugledati skele i prve radove. No za potpunu obnovu sigurno će trebati deset godina«, kaže.

Okupljenima se obratio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

»Vrijeme je za novi optimizam i razgovore o boljem upravljanju gradovima i učinkovitom korištenju sredstava koja će nam biti na raspolaganju u sljedećih desetak godina«, kazao je gradonačelnik.

»Fokus će nam biti usmjeren na transformaciju i aktivaciju napuštenih i neiskorištenih gradskih nekretnina s ciljem stvaranja novih kvalitetnih i održivih urbanih ambijenata«, rekao je Tomašević.

Uz veliku ponudu materijala i opreme, za vrijeme trajanja sajma, studenti Arhitektonskog fakulteta pomagat će građanima savjetima za uređenje stana. Može ih se pronaći na info-punktu Društva arhitekata Zagreba.

Također, posjetitelji će moći razgledati mobilnu nZEB kuću – MUZA-u, čije je ime akronim za mobilna, učinkovita, zdrava, arhitektura. Radi se o pokaznom primjeru zgrade gotovo nulte energije, koja posjetiteljima nudi priliku da dožive stvarno iskustvo nZEB gradnje.

Cijena dnevne ulaznice je 25 kuna, a sajam je otvoren od 10 do 20 sati.

Za sudjelovanje na sajmu i konferenciji nužno je pripremiti COVID-19 potvrde. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni