U 70 % slučajeva karcinom jajnika se otkriva u uznapredovaloj fazi

U 70 % slučajeva karcinom jajnika se otkriva u uznapredovaloj fazi

Vukota smatra da žene koje su iskusile malignu bolest mogu upozoriti druge žene na važnost redovitih kontrola

U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika Udruga SVE za NJU, uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju (HDGON), Hrvatskog društva za internističku onkologiju (HDIO) i tvrtke AstraZeneca s ciljem edukacije javnosti organizirala je online tribinu „To nisu samo ženske stvari“. Tribina se 8. svibnja od 11 sati može pratiti na Facebook profilu udruge, a naknadno će biti dostupna i na Youtube kanalu.

Na rak jajnika kao ozbiljan javnozdravstveni problem ukazala je voditeljica Centra za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka SVE za NJU, psihologinja Ljiljana Vukota. Prema podacima iz Registra za rak u Hrvatskoj je 2017. od raka jajnika oboljelo 449 žena, a njih 63 su bile mlađe od 49 godina. U 2018. godini od ove zloćudne bolesti je umrlo 296 žena.

„Usprkos poboljšanju u dijagnostici, kirurgiji i dostupnoj terapiji rak jajnika je ostao vodeći uzrok smrtnosti žena oboljelih od ginekoloških tumora u zadnjih desetak godina s petogodišnjim preživljavanjem oko 30 %. Za rak jajnika nema pouzdanog probirnog testa, nema čak niti specifičnih simptoma. Činjenica koja budi nadu za promjenom crnih statistika je vezana za značajan napredak u dijagnostici te samom liječenju raka jajnika, posebno u primjeni ciljanih lijekova koji su učinkoviti kod određenih skupina bolesnica”, rekla je ZG-magazin Vukota. Upozorila je da svijest o toj zloćudnoj bolesti još uvijek nedovoljna te se većina karcinoma jajnika i jajovoda (u čak 70 % slučajeva) otkriva u uznapredovaloj fazi.

Što se tiče prevencije raka jajnika Vukota je istaknula da neka istraživanja sugeriraju da bi na primjer uporaba oralne hormonske kontracepcije mogla bi biti korisna u svrhu smanjenja pojavnosti raka jajnika, ali i dojenje. Zatim slijedi preventivno odstranjenje jajovoda ili jajnika i jajovoda u žena s pozitivnim genskim mutacijama (BRCA1 i BRCA2) te preventivno odstranjivanje jajnika i jajovoda u žena u postmenopauzi. No riječ je o iznimno personaliziranim postupcima.

„Iako se radi o karcinomu u koje je petogodišnje preživljavanje vrlo skromno, ulijeva optimizam činjenica da Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja. Važno je da se liječenje provodi u bolnicama prve kategorije koje imaju multidisciplinirane timove i dobru kirurgiju. Uza sve to rano otkrivanje bolesti i dalje ostaje jedan od najvažnijih čimbenika dobrih ishoda liječenja“, izjavila je Vukota. Dodala je da kvaliteta života žena s rakom jajnika prije svega ovisi o njihovom zdravstvenom stanju, nuspojavama liječenja i ishodima liječenja, ali ne treba zanemariti ni druge sfere života koje utječu na njegovu kvalitetu kao što su obiteljska podrška, šira socijalna podrška, materijalna sigurnost, povratak u sve životne uloge, prilagodba na novu životnu situaciju i psihološki balans.

Vukota smatra da žene koje su iskusile malignu bolest mogu upozoriti druge žene na važnost redovitih kontrola.

“Voljela bih kad bi više njih bile spremne i javno progovoriti, jer su njihovo iskustvo i poruke autentične. Svjetski dan borbe protiv raka jajnika ima za cilj graditi zajedništvo bolesnica, njihovih obitelji, liječnika, medija kako bismo promicali prevenciju i pružali podršku oboljelima. Pozivam žene da se informiraju i redovito kontroliraju, ne zanemaruju simptome koji mogu ukazivati na rak jajnika, potiču prijateljice da čine to isto, a njihove muške članove obitelji i partnere pozivam da ih na to podsjete, jer to nisu samo ženske stvari. Naš moto je da ženska bolest nije samo ženski problem“, poručila je Vukota.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni