U 2018. u Gradskoj skupštini Drugi svjetski rat i dalje najaktualnija tema

U 2018. u Gradskoj skupštini Drugi svjetski rat i dalje najaktualnija tema

Odbor za imenovanja ulica i trgova raspravljaio je o prijedlogu nepostojeće Antifašističke inicijative Hrvatske da se u Fond imena ulica i trgova uvedu imena Crvene armije i Aleksandra Rankovića

U Gradskoj skupštini u utorak se održala sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Na dnevnom redu našlo se pet točaka, od kojih je tri došlo od gradskog zastupnika Renata Petaka (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez). Među njima su da se ulice Ljudevita Farkaša Vukotinovića, Jurja Žerjavića i Pavla Hatza preimenuju u Ulicu 8. svibnja 1945., dok bi, po njegovoj inicijativi, Prilaza baruna Filipovića trebao ponovno ponijeti ime narodnog heroja Ive Lole Ribara. Njegov treći prijedlog bio je da dio ulice Trnsko ponese naziv Trg 10. zagrebačkog korpusa.

Predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) je kao 4. točku dnevnog reda uvrstio i prijedlog Rade Matića iz nepostojeće Antifašističke inicijative Hrvatske (nije upisana u registru udruga, kao ni u registru neprofitnih organizacija, op. a.), koja je zatražila da se u Fond imena ulica i trgova uvedu imena Crvene armije i Aleksandra Rankovića, jednog od osnivača OZNA-e, inače optuženom za zloporabu položaja u Upravi državne bezbednosti (UDB) zbog koje je 1966. smijenjen sa svih dužnosti.

Članica Odbora Rada Borić (Nova ljevica) ocijenila je to Hasanbegovićevom »namjernom provokacijom« te je zatražila da se točka ukloni iz dnevnog reda. »Ovo nije vaša osobna politička pozornica, kao ni stranke Neovisnih za Hrvatsku«, poručila je Borić na što je predsjedavajući Hasanbegović odvratio: »Predlagatelj nismo niti ja, niti moja stranka. Prigovor koji ste uputili zapravo se odnosi na predlagatelja dnevnog reda«, dodavši kako to ima »ideološku političku pozadinu«.

Dodao je kako on, u ovom slučaju, ne može biti arbitar te da je »prihvatio sve prijedloge zastupnika Peteka« te da se sve ove točke uklapaju u cjelokupni koncept.

Rada Borić, međutim, tvrdi da iza nepostojeće pravne osobe izravno stoje Neovisni za Hrvatsku, kao i da se radi o prijedlogu s kojim je »povezan sam Hasanbegović, a ne članovi Odbora«.

Nijedan prijedlog nije usvojen

U međuvremenu je odbijen prijedlog HDZ-ovog člana Odbora Ivana Ćelića da se odvojeno glasa o spomenutim točkama te izostave sporne točke. No to nije naišlo na razumijevanje Zlatka Hasanbegovića, zbog čega je Ćelić ubrzo nakon toga napustio sjednicu.

Rasprava o Ulici Crvene armije odužila se na idućih sat i pol, a tada je riječ dobio i predlagatelj triju točaka Renato Petek kazavši da je nužno ispraviti nepravdu nad antifašistima. Nadodao je da je 8. svibanj 1945. dan oslobođenja grada Zagreba te da smatra da 10. korpus treba dobiti svoju ulicu s obzirom na značajne zasluge u oslobođenju Zagreba, ali i jer je njegov član bio i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Petek se najprije zalagao za Ulicu Ive Lole Ribara, ali je naknadno zaključio kako je dovoljno da Ribar ima park pokraj svoje biste.

Spomenimo kako su svi Petekovi prijedlozi odbačeni većinom glasova, dok je jednoglasno odbačeno da se u Fond imena uvrste nazivi Crvena Armija i Aleksandar Ranković.

Na kraju podsjećamo kako se danas navršavaju 72 godine, 8 mjeseci i 29 dana, ukupno 26572 dana otkako je u Europi završio Drugi svjetski rat kapitulacijom nacističke Njemačke. Danas je 6. veljače 2018. godine, a Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova i dalje se, po tko zna koji put, bavi Drugim svjetskim ratom, ustašama i partizanima, dok stvarni problemi građana Zagreba ostaju u sjeni političkih obračuna.

Za kraj napomenimo još da je odbačena i posljednja točka, odnosno prijedlog da se javna površina nazove po talijanskom violončelistu i dirigentu Antoniu Janigru iza kojega stoji iza stoji istoimena udruga.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni