U 125 škola i 25 vrtića bit će postavljeni posebni spremnici za odvajanje otpada

U 125 škola i 25 vrtića bit će postavljeni posebni spremnici za odvajanje otpada

»Znamo da je promjena navika i ponašanja dugotrajan proces, stoga vjerujemo da su najbolje edukacije u najranijoj dobi, kad su djeca otvorena i radoznala«, ustvrdila je zamjenica Majić

U zagrebačkoj Gradskoj upravi danas su predstavljene aktivnosti nazvane »ZGOGOSI znaju kako, kojima Grad Zagreb potiče djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi na odvojeno prikupljanje otpada. Najavljeno je da će se u petak, 12. travnja, od 10 sati na Zrinjevcu održati edukativno-zabavni program za djecu i roditelje u sklopu kojeg će biti predstavljeni novi spremnici za odvajanje otpada u obliku životinja koji će biti postavljeni u dječjim vrtićima (BROŠURA – edukacija o postupku odvojenog sakupljanja otpada).

Posebno dizajnirani spremnici u obliku životinja – dupina, mede i žapca – bit će postavljeni u 125 gradskih vrtića i 25 eko osnovnih škola, pa će djeca će od ovoga petka moći odvajati otpad. U spremnik u obliku dupina odlaže se papir, u medvjedića biootpad, dok se u spremnik u obliku žapca odlaže staklo.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je važnost odvajanja i recikliranja otpada. Naglasio je da smo kao društvo ulaskom Hrvatske u EU pristali na određena pravila, ali da je Grad Zagreb daleko prije 2013. počeo s pozitivnim trendovima u zbrinjavanju otpada.

»Prvo samo sanirali Jakuševac 2006. i opremili ga s najmodernijom svjetskom tehnologijom te danas proizvodimo 2 MW struje. Drugo, napravili smo mehanički pročistač bio-otpadnih voda. Treće je Centar za gospodarenje otpadom, rekao je naglasivši da je preduvjet bilo kakvog rješenja prevencija i edukacija. Možemo imati ekološku infrastrukturu, ali treba promijeniti ekološku svijest ljudi da se prema otpadu ponašaju kao prema korisnoj sirovini, a ne kao smeću. Danas u Zagrebu odvajamo jednu trećinu otpada, oko 34 posto, a cilj nam je da do 2021. pređemo čarobnu brojku od 50 posto«, rekao je gradonačelnik.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je naglasila da je cilj projekta da polaznike škola i vrtića, ali i širu javnost upozna s nastavkom provedbe aktivnosti iz Plana izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Zagreba za razdoblje od 2018. do 2021. kojim se djeca od najranije dobi uče odgovornom ponašanju prema prirodi. »Znamo da je promjena navika i ponašanja dugotrajan proces, stoga vjerujemo da su najbolje edukacije u najranijoj dobi, kad su djeca otvorena i radoznala«, ustvrdila je Majić.

Kako bi svi građani Grada Zagreba, fizičke i pravne osobe, djelovali sukladno novom konceptu gospodarstva potrebno je, upravo kroz informativno-izobrazne aktivnosti upoznati ciljane javnosti s obvezama ali i senzibilizirati i motivirati ukupnu javnost na promjenu ponašanja u kontekstu cjelovitog društveno-odgovornog djelovanja, zaključeno je na konferenciji. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni