Tvrtko Šapina i Mislav Matijević primili Nagradu Luka Ritz

Tvrtko Šapina i Mislav Matijević primili Nagradu Luka Ritz

(Slijeva: Milan Bandić, Tvrtko Šapina, Mislav Matijević i Andrija Mikulić)

Oni su svojim djelovanjem iznimno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima

U povodu Međunarodnog dana tolerancije, u petak 16. studenoga 2018. u Staroj gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj je po deveti put zaslužnima dodijeljena Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Nagrada se dodjeljuje učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji su svojim radom i zalaganjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

Odlukom zagrebačke Gradske skupštine od 13. rujna 2018. godine, ovo je javno priznanje pripalo učeniku Osnovne škole Grigora Viteza Tvrtku Šapini i učeniku I. gimnazije Mislavu Matijeviću. Oni su, kako je rečeno, svojim djelovanjem iznimno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

Nagradu su im uručili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

»Zagreb je ponosan na Tvrtka i Mislava i nikada dosta takvih dobrih ljudi«, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

»Ono što se 2008. dogodilo Luki Ritzu tragično je i ne smijemo dopustiti da se povijest ikad ponovi. No, taj nas je nesretni događaj sve zajedno potaknuo i vjerujem da smo kao društvo postali svjesniji problema koji se dotad gurao pod tepih. Sretan sam što tome nije više tako i, iako nasilja još uvijek ima, statistike pokazuju da se događa manje nego prethodnih godina«, rekao je Mikulić koji je dodao kako treba činiti sve što je u našoj moći da se nasilje iskorijeni ili barem svede na najmanju moguću mjeru.

»Poručujem svojim vršnjacima da uvijek pomognu jer za minimalno uloženi trud možemo dobiti veliko postignuće«, izjavio je Mislav Matijević.

»Ova nagrada mi je veliki poticaj da nastavim raditi sve ono što sam do sada radio. Često se ti problemi guraju pod tepih i mi sebi kažemo da to nije problem, ali to je veliki problem. Ne smijemo gledati nimalo kroz prste nego odmah sankcionirati«, poručio je Tvrtko Šapina.

Spomenimo da je u izboru nagrađenih ove godine po prvi put sudjelovala majka smrtno stradalog Luke Ritza, Suzana Ritz.

Za glazbeni program tijekom svečanosti i ove je godine bila zadužena Glazbena škola Pavla Markovca, odnosno gitarski duo u sastavu Vanesa Iličić i Lucija Štivčević. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni