Tvrtka Sustav javnih bicikala očekuje podršku od Grada Zagreba

Tvrtka Sustav javnih bicikala očekuje podršku od Grada Zagreba

Dvorski je objasnio kako bi to trebalo biti popraćeno i unapređenjem biciklističke infrastrukture kao bitnog preduvjeta za masovno korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva općenito

Nakon što je Gradska skupština sustav javnih bicikala proglasila komunalnom djelatnošću, koja bi, shodno tome, trebala potpasti pod domenu Zagrebačkog holdinga, u dvorani Boćarskog doma razvojna tvrtka Sustav javnih bicikala predstavila je rezultate svog trogodišnjeg djelovanja Nextbike sustava javnih bicikala koji je predstavljen kao jedan od najbrže rastućih startup projekata u Hrvatskoj.

Nextbike sustav javnih bicikala nakon skromnih početaka sa samo šest stanica s javnim biciklima u Zagrebu i čuđenja prolaznika (u stilu »kakva su to solarna postrojenja«), nakon prve tri godine rada u Hrvatskoj dostiže brojku od 9.000 registriranih korisnika. Oni su u tom razdoblju prešli više od 300.000 kilometara i poštedjeli okoliš za gotovo 100 tona emisije C02. Zbog takvog doprinosa u segmentu brige za okoliš, Hrvatska udruga poslodavaca drugi put zaredom dodijelila je Sustavu javnih bicikala nagradu za društveno odgovorno poslovanje, rečeno je na konferenciji za novinare.

Što će biti s Nextbike sustavom javnih bicikala nakon trogodišnjeg uspješnog pilot projekta u Zagrebu i nedavne odluke Gradske skupštine kojom je sustav javnih bicikala proglašen komunalnom djelatnošću, zapravo je ključno pitanje na koje je trebala odgvoriti ova konferencija za novinare.

»Nadamo se da će Grad Zagreb, u kojem smo pokrenuli prvi sustav javnih bicikala u Hrvatskoj, pružiti adekvatnu podršku daljnjem razvoju ovog najpopularnijeg oblika održive mobilnosti. Tome se ne nadaju samo postojeći korisnici, nego i potencijalnih 100.000 novih korisnika, koji bi postali i stvarnim korisnicima ako se omogući proširenje mreže stanica na barem 50 lokacija diljem Zagreba«, rekao je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala povodom 3. rođendana Nextbike sustava.

Dvorski je objasnio kako bi to trebalo biti popraćeno i unapređenjem biciklističke infrastrukture kao bitnog preduvjeta za masovno korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva općenito.

»Ljudi to traže svaki dan. Kolega Ante Gustin i ja idejni smo začetnici i pokretači prvog i najvećeg sustava javnih bicikala u Hrvatskoj. Zahvaljujući vlastitim materijalnim i nematerijalnim ulaganjima, potaknuti strašću i entuzijazmom da Zagrebu i drugim gradovima u Hrvatskoj i regiji priuštimo ono što neki već odavno imaju, ali i tvrtkama pokroviteljima koje su prepoznale društveno odgovornu komponentu, gradskom proračunu uštedjeli smo više od dva milijuna kuna«, rekao je Dvorski.

Dodao je kako vjeruje da će Grad Zagreb procijeniti rezultate pilot-projekta i osim ustupanja javnih površina pružiti i adekvatnu financijsku podršku poput velikih europskih metropola koje »gledamo kao uzore«.

Projekt su pozdravili Darinka Jug, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Tena Šarić iz udruge Sindikata biciklista i Gordan Kožulj ispred organizatora Europskih sveučilišnih igara, najveće studentske i sportske manifestacije koja se ovo ljeto održava u Zagrebu i Rijeci. Podršku je svojim dolaskom dala i aktualna Miss Zagreba i Zagrebačke županije, Antonela Ivanović. Antonela je oduševljena nextbike sustavom javnih bicikala koji su dostupni baš tamo gdje su joj najviše potrebni.

HŽ Putnički prijevoz je Nextbike partner u integriranom javnom prijevozu čiji putnici uživaju čak 150 minuta besplatne vožnje svaki dan, 365 dana u godini. Savez društvo naša djeca pozdravio je projekt u ime svih gradova prijatelja djece koji potiču sigurnije i čišće ulice za bezbrižnu dječju igru. Ministarstvo turizma i Hrvatski ferijalni i hostelski savez prepoznali su ovu uslugu kao odličnu polugu za produljenje turističke sezone. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni