Tvornica avionskih dijelova će u Jakovlju otvoriti 600 radnih mjesta

Tvornica avionskih dijelova će u Jakovlju otvoriti 600 radnih mjesta

(Foto: Vlada RH)

„U Zagrebačkoj županiji se trenutno proizvode dijelovi za Mercedes, proizvodi se najbrži električni automobil na svijetu, a realizacijom ove investicije će se uskoro proizvoditi i dijelovi za avione. Nadam se da ćemo kroz taj dio smanjiti odlazak naših mladih iz Hrvatske“, rekao je za ZG-magazin župan Kožić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu se u Banskim dvorima sastao s predstavnicima kompanije FACC AG iz područja zrakoplovne industrije koja će u Poslovnoj zoni općine Jakovlje u Zagrebačkoj županiji graditi tvornicu za proizvodnju dijelova za avione.

U novi proizvodni pogon od 12.200 četvornih metara investira se 30 milijuna eura, a početak gradnje je predviđen još ove godine.

Pogon u 100-postotnom vlasništvu austrijske tvrtke FACC proizvodit će dijelove unutrašnjosti za putničke i privatne zrakoplove koristeći najsuvremenije kompozitne materijale. Očekuje se da će pogon započeti s proizvodnjom do ožujka 2021. godine te će osigurati 600 novih radnih mjesta.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat zahvalio je svima koji su doprinijeli u realizaciji ovog projekta, a posebno županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću i načelnici općine Jakovlje Sanji Borovec koji su, kako je rekao, s timom njegovog ministarstva napravili sve da ova vrijedna investicija završi u Hrvatskoj, umjesto u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji ili Mađarskoj.

„Želimo na prostoru Republike Hrvatske investitore koji otvaraju kvalitetna radna mjesta, zbog kojih mladi ljudi odlaze iz Hrvatske“, istaknuo je ministar Horvat.

Spomenuo je da FACC u ovom trenutku ima više od 3400 zaposlenih iz 38 zemalja, a posluje na 13 lokacija diljem svijeta te je u 2018. ostvario prihode od 781 milijun eura. Ova tvrtka je 55 posto u vlasništvu tvrtke Aviation Industry Corporation of China (AVIC), koja ima više od 450 tisuća zaposlenih i 54 milijarde američkih dolara godišnjeg prihoda.

Ministar Horvat je naglasio da i prije nego što je ishođena građevinska dozvola investicija u Jakovlju ima pozitivan odjek.

„Neke srednje strukovne škole su spremne mijenjati svoje kurikulume i stvarati radnu snagu koja će jednog dana, a to je vrlo skoro biti potrebna da bi se kapacitiralo ovih novih 600 radnih mjesta“, rekao je ministar Horvat.

Načelnica općine Jakovlje Sanja Borovec istaknula je da realizacija ovog velikog projekta je od iznimne važnosti za malu općinu Jakovlje, njezin gospodarski razvoj, ali i za razvoj cijele Zagrebačke županije te Hrvatske.

„Ponosni smo što smo s Ministarstvom u našu poslovnu zonu, koja je dugo godina mirovala, uspjeli privući ovako velikog investitora i što će se ime Hrvatske čuti ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Bitno je da ćemo realizacijom projekta stvoriti nova radna mjesta, ne samo za stanovnike općine Jakovlje, nego i za stanovnike okolnih gradova i općina“, izjavila je Borovec. Uvjerena je da će realizacija projekta privući i druge investitore te će se poticati bolji gospodarski razvoj općine Jakovlje.

Predsjednik Uprave FACC-a Robert Machtlinger izrazio je zadovoljstvo što će novim, tehnološki najsuvremenijim proizvodnim pogonom dodatno proširiti svoju već veliku prisutnost u svijetu.

„Ovo širenje je strateška investicija za našu kompaniju, a uvjereni smo da će centar kompetentnosti u Hrvatskoj značajno doprinijeti našoj korporativnoj strategiji upravljanja kvalitetom i efikasnošću“, rekao je Machtlinger. Naglasio je da ova greenfield investicija nudi tvrtki priliku da uspostavi proizvodni pogon najbolji u klasi, koji će primijeniti vrhunsku tehnologiju, automatizaciju i tehnike industrije 4.0.

Na ovu značajnu investiciju u općini Jakovlje osvrnuo se i Zagrebački župan Stjepan Kožić.

„U Zagrebačkoj županiji se trenutno proizvode dijelovi za Mercedes, proizvodi se najbrži električni automobil na svijetu, a realizacijom ove investicije će se uskoro proizvoditi i dijelovi za avione. To znači da ćemo dobiti jednu novu tehnologiju, da ćemo dobiti 600 novozaposlenih i nadam se da ćemo kroz taj dio smanjiti odlazak naših mladih iz Hrvatske, jer će trebati mlada, obrazovana radna snaga koja bi mogla raditi u ovom modernom pogonu“, rekao je za ZG-magazin župan Kožić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni