“Turističko tržište počinje ‘plijeviti’ one koji ne ulažu u kvalitetu”

“Turističko tržište počinje ‘plijeviti’ one koji ne ulažu u kvalitetu”

Obilježena 60. godišnjica Instituta za turizam

„Unatoč pesimističnim najavama i prošla sezona je bila uspješna pa danas imamo dvostruki razlog za slavlje. No unatoč pozitivnim brojkama, mislim da neću pogriješiti ako kažem da se naš turizam nalazi na prekretnici!“ istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući u petak obilježavanje 60. obljetnice Instituta za turizam na kojem je, u ime HGK, dodijelio i posebno priznanje Institutu.

„Tržište polako počinje ‘plijeviti’ one koji ne ulažu u kvalitetu, a taj trend će se sigurno nastaviti. Na nama je, ključnim dionicima, da napravimo iskorak u poticanju te kvalitete“, dodao je Barbarić.

Naglasio je da se, izuzev Zagreba, kontinentalna Hrvatska ne razvija se rame uz rame s primorskom. „S druge strane, primorju, posebice određenim destinacijama, prijeti narušavanje granice održivosti. Ponuda je tu, brojke su tu, no trebamo sve to skupa izbalansirati i ravnomjernije rasporediti“, poručio je Barbarić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić je poručio da je turizam perjanica hrvatskog gospodarstva i da vuče gospodarski rast zemlje. „Ulazimo u zadnji kvartal turističke godine koja će opet biti rekordna po svim brojkama; fiskalizirano je preko 20 milijardi kuna, 1,6 milijardi više nego lani. Posebno nas veseli porast u prvim mjesecima u godini“, rekao je Matušić, dodavši kako je primorska Hrvatska treća po redu turistička regija u Europi.

Direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld je kazala kako od Instituta dobivaju ozbiljne znanstvene podloge za rad. „Na te studije se referiramo u donošenju ciljeva, a da smo na pravom putu pokazuje i naš Advent koji je više puta proglašen najboljim na svijetu. Radili smo istraživanje koje je pokazalo da on nije važan samo kao promocija destinacija, već generira ozbiljno pojačanu potrošnju. Drago nam je da smo potaknuli organizaciju i drugih Advenata diljem zemlje. Time pokazujemo da možemo kreirati sadržaje koji privlače goste i van sezone“, naglasila je Bienenfeld, uz napomenu da zagrebačkom turizmu nisu bitne samo brojke i da žele dizati kvalitetu.

Direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić je naglasio da je Institut u svojih 60 godina dao veliki doprinos razvoju hrvatskog turizma. „Svjesni smo da moramo strateški promišljati kako i što dalje ako želimo budući rast u turizmu. Zato su nam potrebna istraživanja i analize koje provodi Institut za turizam. To nam je čvrsta i argumentirana podloga na kojoj gradimo konkurentnost“, poručio je Staničić.

Ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić je izjavio da su u ovih šest desetljeća izrasli u nezaobilazan faktor po pitanju hrvatskog turizma. „Specifični smo po multidisciplinarnom stručnom timu koji turizam ne proučava isključivo iz ekonomskog gledišta, već se fokusiramo i na druge aspekte poput arhitekture i geografije. Naglasak stavljamo na održivost“, istaknuo je Krešić i podsjetio da je Institut, kao Biro za turističko-ugostiteljsku izgradnju, osnovala je 1959. godine Ugostiteljska komora NRH, preteča današnje Hrvatske gospodarske komore.

U sklopu obilježavanja godišnjice Instituta održane su i dvije panel rasprave na temu razvoja primorske i kontinentalne Hrvatske na kojima je zaključeno da je ravnomjeran regionalni razvoj ključ dugoročne održivosti turizma. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni