“Turistički rezultati u Zagrebačkoj županiji ove će godine biti iznimni”

“Turistički rezultati u Zagrebačkoj županiji ove će godine biti iznimni”

„U Europi ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista i taj potencijal moramo iskoristiti“, istaknula je Rašperić

Zagrebačka županija tijekom prvih šest mjeseci 2017. godine zabilježila je 35.652 turističkih dolazaka što je za 19 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 11 posto i to s 57.548 na 64.100.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 42.965 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 21.135 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 24.186 gostiju bili su stranci, a preostalih 11.466 domaći gosti. U prvoj polovici 2017. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a u ljepote „zelenog zagrebačkog prstena“ uvjerili su se i oni iz SAD-a, Koreje, Australije, Tajlanda i Brazila.

„Ponosni smo što se kontinuirani, višegodišnji rast turističkih dolazaka i noćenja nastavlja i u prvoj polovici 2017. godine“, izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije podsjetivši kako je u Zagrebačkoj županiji tijekom 2016. godine porastao broj noćenja za 36 posto, a dolazaka za 26 posto u odnosu na prethodnu godinu. „Ovakvi pokazatelji rezultat su strateškog razvijanja ponude i sustavnog ulaganja u sektor turizma, a veliki utjecaj ima i blizina Zagreba koji je postao poželjna europska turistička destinacija. Narednih mjeseci našu će obalu obići milijuni stranih turista koji posljednjih godina sve više istražuju i ponudu kontinentalnog turizma, tako da sam sigurna da će rezultati na kraju 2017. godine biti iznimni“, pojasnila je Rašperić.

Osim bogate kulturne baštine, zanimljivog ruralnog prostora, vinskih cesta, mnogobrojnih manifestacija te poznate eno-gastronomske ponude Zagrebačka županija sustavno razvija i posebne grane turizma. Podsjećamo, u Zagrebačkoj županiji intenzivno se radi i na jačanju cikloturizma, jedne od najprofitabilnije i najbrže rastuće grane turizma u svijetu, a za koju postoje sve predispozicije. „U Europi ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista i taj potencijal moramo iskoristiti“, istaknula je Rašperić podsjetivši da je u svibnju predstavljena mobilna biciklistička aplikacija „ZG bike“ i projekt mreže aplikacija „Vision one“ kojima je dodatno obogaćena turistička, gastronomska i kulturna ponuda Zagrebačke županije. Turistička zajednica do sada je izdala 13 karata biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1.317 kilometara, a i svih 9 gradova u Županiji te općine Krašić, Pisarovina i Brdovec opremila servisnim stanicama za bicikle. Također u svibnju Zagrebačkoj je županiji temeljem Programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini dodijeljeno 350.000 kuna.

Inače, Županija je uključena i u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara. Za projekt 85 posto sredstava osigurava se iz fondova EU, a preostali dio sufinancirat će Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Kao još jednu snažnu i perspektivnu turističku granu u Zagrebačkoj županiji treba izdvojiti zdravstveni turizam. „Bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu koja jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom, čije nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu, jedan je od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu. Stoga smo početkom godine krenuli u 43 milijuna kuna vrijednu investiciju proširenja Naftalana koja će zasigurno od 2019. godine, kada će biti dovršeni radovi, znatno utjecati na još bolje turističke pokazatelje za našu Županiju“, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni