Turistički rekordna godina u Zagrebu!

Turistički rekordna godina u Zagrebu!

Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz Njemačke, a slijede ih gosti iz Italije, SAD-a, Velike Britanije i Japana

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, cijela 2013. godina bila je izuzetno uspješna za glavni grad Hrvatske. Naime, zabilježeno je 807.750 dolazaka i 1.392.059 noćenja, čime je ostvaren porast od 15 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima. Od ukupnog broja posjetitelja, njih 649.421 bili su stranci koji su ostvarili 1.115.204 noćenja te time zabilježili 17 posto više dolazaka te 18 posto više noćenja, nego u 2012. godini. Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz Njemačke, a slijede ih gosti iz Italije, SAD-a, Velike Britanije i Japana. Što se noćenja tiče, na prvom mjestu su također gosti iz Njemačke, a slijede ih gosti iz SAD-a, Italije, Velike Britanije te Francuske.

Prosječan turist u Zagrebu dnevno potroši 123 eura

Ono što posebno raduje jest da je Zagreb u adventskom razdoblju, tj. u prosincu, posjetilo 46.284 posjetitelja koji su ostvarili 83.323 noćenja. U odnosu na prosinac 2012. godine, ove brojke predstavljaju porast od čak 17 posto u dolascima te 15 posto u noćenjima. Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz: Italije, BIH te Slovenije, dok u noćenjima prva tri mjesta zauzimaju ponovo gosti iz Italije, a slijede ih gosti iz BIH i Njemačke.

Najviše troše na smještaj

Prema istraživanju Tomas Zagreb koje TZGZ provodi u suradnji s Institutom za turizam, prosječni dnevni izdaci jednog turista iznose 123 eura, od čega se najviše izdvaja za smještaj (62 %), hranu i piće u ugostiteljskim objektima (17 %) i kupnju (11 %). Turisti najčešće posjećuju uži centar grada  – Trg bana Jelačića, Gornji i Donji grad te Katedralu,a gotovo svaki drugi posjetitelji i tržnicu Dolac.

Iz Turističke zajednice grada Zagreba ističu kako su  izuzetno zadovoljna pozitivnim rezultatima, koji iznova potvrđuju da je Zagreb (kako zbog svoje kulturne i turističke ponude, tako i zbog raznih kongresa, sportskih događanja, koncerata, poslovnih skupova, itd.) postao nezaobilazno turističko odredište, atraktivno posjetiteljima tokom cijele godine.

(zg-magazin)