Turisti prve dojmove o gradu dobivaju u zračnoj luci

Turisti prve dojmove o gradu dobivaju u zračnoj luci

Preko zagrebačke zračne luke pristižu stižu stotine tisuća putnika, od kojih mnogi iz inozemstva po prvi put. Pogledaju malo zgradu, pitaju gdje je taksi i skupljaju prve dojmove. Zatim odu do mjenjačnice gdje dobiju 700 kuna za 100 eura…

Hanibal Salvaro

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle (1859. – 1930.) je škotski liječnik najpoznatiji kao književnik koji je smislio lik detektiva Sherlocka Holmesa i njegovog prijatelja dr.Watsona i sve to opisao u 4 novele i 56 priča.

U svih tih 60 uradaka ima jedna konstanta a ta je da je dr. Watson nakon svakog uspješno riješenog slučaja postavljao isto pitanje: „Ali kako ste uspjeli opet riješiti i ovaj slučaj?“ Odgovor je u biti bio uvijek isti: „Treba samo pratiti put malih i nevažnih tragova i oni uvijek vode prema cilju“.

Ovakav odgovor mi je danas pao na pamet prigodom posjeta zračnoj luki Dr. Franjo Tuđman preko koje stižu stotine tisuća putnika, od kojih mnogi iz inozemstva po prvi put. Pogledaju malo zgradu, pitaju gdje je taxi i zapravo skupljaju prve dojmove, koji se obično teško zaboravljaju.

Ugled grada i zemlje

Zatim shvate kako trebaju recimo zamijeniti 100 eura za prve troškove. Odu do mjenjačnice i dobiju 700,00 kuna. Zatim odu u grad i opet mijenjaju 100 eura, ali sada dobiju 743 do 747 kuna i shvate kako mjenjačnica u prostoru zračne luke u biti zlorabi povjerenje novo pristiglih putnika, a mi shvatimo, koristeći Holmesovu logiku malih nevažnih tragova, kako je zahvaljujući ovakvoj mjenjačnici jedan od prvih dojmova novopridošlog putnika loša propaganda za naš turizam.

Jasno, mjenjačka agencija može uvijek kazati kako im je vrlo skup najam prostora. Tu su možda i u pravu. Ali se onda sustavom malih i na oko nevažnih tragova može dalje zaključiti kako Međunarodna zračna luka Zagreb ovakvim poslovanjem gleda samo svoje sitne interese i pritom šteti ugledu hrvatskog turizma, Zagreba pa i zračne luke koja se zove dr. Franjo Tuđman.

Nažalost ima i gorih slučajeva. Tako sam početkom lipnja u Rovinju, na vrlo povoljnoj poziciji, naišao na mjenjačnicu u kojoj su za 100 Eura nudili samo 605 kuna. U zadnjih godinu dana otvoren je veći broj lijepo uređenih mjenjačnica, koje nažalost posluju na ovakav način. Ovo možda jesu naizgled sitnice, ali bi Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma trebali nešto poduzeti, jer je turistički ugled Hrvatske dosta važan.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni