Turiste u našu zemlju privlači (i) kvalitetna domaća hrana

Turiste u našu zemlju privlači (i) kvalitetna domaća hrana

(Naslovna fotografija: vlada.gov.hr)

„Hrvatski poljoprivrednik mora dobro i kvalitetno živjeti od svog rada. Dvadeset godina se nije vodila takva politika. Načelno se davalo novce, ali se nije vodila briga. Ova Vlada vodi brigu o poljoprivrednicima, sluša poljoprivrednike. Sve zakone koje donosimo, donosimo prije svega na boljitak OPG-a“, istaknuo je potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić

Ivana Vranješ

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agenciji u subotu je na zagrebačkom Europskom trgu održana manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“.

Na 60 štandova najbolji hrvatski proizvođači predstavili su autohtone proizvode. Riječ je o proizvodima koji nose neku od oznaka kvalitete, Mlijeko s hrvatskih farmi, Meso s hrvatskih farmi, Jaja s hrvatskih farmi, Med s hrvatskih pčelinjaka i Kruh s hrvatskih polja.

Uz brojne Zagrepčane štandove s kvalitetnim hrvatskim proizvodima obišli su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Na svečanom otvorenju manifestacije je rečeno kako je i prethodna manifestacija „Doručak s hrvatskih farmi” bila vrlo uspješna. Tijekom trajanja manifestacije u svim hrvatskim županijama predstavljeni su lokalni poljoprivrednici i njihovi proizvodi. U sustave kvalitete i označavanja Hrvatske poljoprivredne agencije uključilo se 500 novih poljoprivrednih proizvođača.

Nove mogućnosti financiranja poljoprivrednika

Ove godine Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatske poljoprivredne agencije u svim hrvatskim županijama je predstavilo nove mogućnosti financiranja projekata u ruralnom razvoju i poljoprivrednicima dani su savjeti za pripremu projekata novcem EU fondova. U zadnjih godinu i pol dana ugovoreno je 8 500 novih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju vrijednih 4,8 milijardi kuna.

„Hrvatski poljoprivrednik mora dobro i kvalitetno živjeti od svog rada. Dvadeset godina se nije vodila takva politika. Načelno se davalo novce, ali se nije vodila briga. Ova Vlada vodi brigu o poljoprivrednicima, sluša poljoprivrednike. Sve zakone koje donosimo, donosimo prije svega na boljitak OPG-a i učinit ćemo sve da svima u Europi, a nadam se i u cijelom svijetu pokažemo da Hrvatska ima najkvalitetnije i najbolje prehrambene proizvode, najbolja vina. To se čini kroz fondove ruralnog razvoja, kroz novce koje ulažemo u hrvatsku poljoprivredu“, istaknuo je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić.

Spomenuto je kako je Hrvatskoj na raspolaganju 2,3 milijarde eura iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., a već je ugovoreno projekata vrijednosti 1,2 milijarde eura. Novac se ulaže u poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju, ali i u povećanje kvalitete života u ruralnim područjima, grade se ceste, vodoopskrbna i kanalizacijska mreža, vrtići, igrališta, razvija se nepoljoprivredna djelatnost u ruralnim područjima i financira se održivo gospodarenje šumama.

„Očekujem da ćemo kroz koju godinu moći reći da su hrvatski poljoprivrednici na razini njemačkih, austrijskih i francuskih poljoprivrednika po primanjima, zaradi, ali i kvaliteti života“, poručio je ministar Tolušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je inicijativu Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije, gdje se hrvatskim građanima i turistima u svim hrvatskim županijama pokazuje što hrvatska poljoprivreda ima i što ona može. Naglasio je kako je i petogodišnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji zasigurno tome pridonijelo.

Brojne prednosti EU članstva

„Brojne su prednosti tog članstva, više od trećine europskog proračuna posvećeno je zajedničkoj poljoprivrednoj politici, ruralnom razvoju. Hrvatska ima znatne koristi od toga u prvim godinama, kroz sredstva sufinanciranja koja idu našim poljoprivrednicima i kroz sredstva koja idu kroz ruralni razvoj. Također 164 tisuća OPG-a ima korist od tog članstva“, istaknuo je Plenković. Dodao je da Vlada poljoprivredu i ravnomjerni regionalni ruralni razvoj stavlja u fokus svojih interesa pa su doneseni i ključni zakonski propisi kao što je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o OPG-u, Zakon o sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi. Plenković je zaželio uspjeh svim hrvatskim proizvođačima koji su na manifestaciji predstavili proizvode.

„Ova manifestacija je važna ne samo za grad Zagreb. Poznata je činjenica kako je naša hrana izuzetno visoke kvalitete i treba ju još jače brendirati i više pokazati u Hrvatskoj, Zagrebu, ali i u svijetu. Ovi mirisi i okusi na Europskom trgu u Zagrebu su za preporučiti i svi trebaju kušati ove proizvode. Kada se turisti upoznaju s ljepotom naše zemlje i kad okuse naše proizvode još će više na neki način cijeniti našu zemlju, voljeti je i još će se radije vraćati“, rekla je ZG-magazin Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Hvalevrijedna manifestacija uveličana je nastupom kulturno-umjetničkih društava, a održan je i radni ručak te su brojni građani i turisti mogli kušati specijalitete koje je pripremio chef Tomislav Špiček.

Izložbeno-prodajna manifestacija imala je i edukativni karakter. U Europskom domu održane su besplatne radionice za poljoprivrednike o korištenju novih poticajnih mjera. Neki od izlagača na manifestaciji su koristili određene mjere.

Proizvode jaja, heljidino brašno, amarant, kozje sireve…

Među izlagačima je farma Luneta d.o.o. iz Ludbrega, proizvođač svježih konzumnih jaja iz podnog uzgoja. Jaja se proizvode u uzgoju bez kaveza, skupljaju se automatskim pokretnim trakama i dopremaju do pakirnog centra koji se nalazi u sklopu farme.

„Korisnici smo znaka jaja hrvatskih farmi te mjere Dogradanja i opremanje farme nesilica”, rekla je za naš portal Godana Kukec, voditeljica prodaje na farmi, čiji je vlasnik Dražen Čurila. Dodala je kako farma ima 144 tisuće nesilica.

„Za sada smo zadovoljni s proizvodnjom, počeli smo 2012. godine i još treba puno ulagati. Koristili smo europske potpore za izgradnju farme, proširenje farme i proizvodnje te za vozni park za vlastitu distribuciju“, rekla je Kukec.

OPG Pocedulić iz Gornjeg Kućana u Varaždinskoj županiji od 2006. godine bavi se ratarstvom i preradom vlastitih ratarskih kultura u poluproizvode Korisnik je znaka Brašno hrvatskih polja.

Štand OPG-a Pocedulić

„U našoj ponudi imamo heljdino brašno, heljdinu kašu, to su bezglutenski proizvodi. Imamo i prosenu kašu, amarant u zrnu i amarant brašno. Na 70 hektara obradivog zemljišta uzgajamo heljdu, proso, mak, amarant i klasične žitarice, pšenicu, kukuruz, raž, ječam i zob. Prijavili smo se na mjeru 621 i očekujemo rezultate u nekoliko mjeseci. Novac bi iskoristili za kupovinu stroja za preradu heljde i uređenje prodajnog prostora“, rekla je Tamara Pocedulić iz OPG-a Pocedulić.

OPG Đuroković iz Marjančanca kraj Valpova više od 25 godina bavi se uzgojem koza i proizvodnjom kozjih sireva u vlastitoj sirani u kojoj se radi desetak vrsta sireva na starinski autohtoni način, bez ikakvih kemijskih dodataka. Korisnik je znaka Mlijeko hrvatskih farmi.

„Naša paleta sastoji se od sira s dodatkom češnjaka i kopra, sira s dodatkom feferona, dimljenog kozjeg sira i drugih vrsta kozjeg sira. Na farmi imamo 60 muznih koza i četrdesetak podmladaka. Imamo i vlastitu siranu u koju smo uložili milijun kuna. Dobitnici smo više od stotinu nagrada. Na 14 izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Šibeniku 2013. godine naš kozji sir s dodatkom ruma postao je zlatni šampion“, rekao je vlasnik OPG-a Josip Đuroković.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni