Turiste će na Jadranu čuvati i kineski policajci

Turiste će na Jadranu čuvati i kineski policajci

(Naslovna ilustracija: MUP)

Marko Rašić: Opća sigurnost na području Zagreba i Županije je povoljna. Broj kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika je manji u odnosu na nekoliko drugih policijskih uprava

Ministarstvo unutarnjih poslova i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj u četvrtak su u zagrebačkom hotelu Antunović organizirali konferenciju „Sigurnost gradova“.

Na konferenciji su sudjelovali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, brojni gradonačelnici i dogradonačelnici hrvatskih gradova te načelnici policijskih uprava.

U raspravi, sudionici konferencije su se osvrnuli na sigurnost hrvatskih gradova u vrijeme nove turističke sezone, ali i u vrijeme sve većeg migrantskog vala.

„Današnja konferencija je veoma važna u sklopu jedne sveobuhvatne inicijative MUP-a, da se otvori za suradnju s gradovima i općinama diljem Republike Hrvatske s obzirom da imamo puno više zajedničkih tema nego što se kroz prošlost prepoznalo“, rekao je ministar Božinović. Naglasio je kako je Europska komisija za ovu godinu predvidjela dodatnih 100 milijuna eura za sigurnost gradova u Europskoj uniji.

„To je jedna nova financijska omotnica koju mi nastojimo i na ovaj način učiniti prisutnom u svim našim gradovima i općinama, kako bi na vrijeme aplicirali i pripremili se za izradu projekata koji sutra trebaju pridonijeti sigurnosti naših gradova“, dodao je ministar. Naglasio je kako s strane MUP-a ponuđena je stručna pomoć, jer svaki uspjeh u povlačenju sredstava za jačanje sigurnosti urbanih sredina u Hrvatskoj je dobrodošla za hrvatsku policiju.

Tijekom turističke sezone na “posudbi” 87 policajaca iz 18 zemalja

„Treba iskoristiti šanse, pogotovo kad imamo u vidu činjenicu da će se do tri puta povećati europski proračun u sljedećem financijskom razdoblju kada je u pitanju sigurnost, prije je bio 12 ,5 milijardi, a sada je 33 milijarde“, rekao je ministar.

Spomenuo je da će ove godine u programu Sigurna turistička sezona sudjelovati 87 policajaca iz 18 država, a među njima su i kineski policajci. Ministar je pohvalio taj program koji je prepoznat i na svjetskoj razini.

„Policajci koji sudjeluju u programu u vrijeme turističke sezone su pomoć hrvatskoj policiji u komunikaciji s turistima, ali i pomoć turistima u komunikaciji s hrvatskim institucijama“, rekao je ministar Božinović. Naglasio je kako je MUP ove godine osnovao u Zadru Centar za turističku sezonu imajući u vidu da će broj turista biti veći, a time nažalost i broj događaja iz nadležnosti MUP-a.

Načelnik Rašić o sigurnosti u Zagrebu

O sigurnosti u Zagrebu koji je također odredište brojnih turista za ZG-magazin je govorio načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

Marko Rašić

„Što se tiče sigurnosti u Zagrebu, sa zadovoljstvom mogu reći da je opća sigurnost na području PU zagrebačke, znači na području grada Zagreba i Zagrebačke županije dobra i povoljna. Već niz godina, kao i ove godine bilježimo pad kriminaliteta, povoljnu stopu kriminaliteta. Broj kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika je manji u odnosu na nekoliko drugih policijskih uprava. Bilježimo i manje općeg kriminaliteta kao najmasovnijeg kriminaliteta u ukupnom kriminalitetu, u prvih pet mjeseci ove godine za 4,5 posto, bilježimo manje ubojstava, u prvih pet mjeseci ove godine samo dva ubojstva i oba su riješena, a prošle godine je bilo šest ubojstava“, rekao je načelnik Rašić. Spomenuo je kako je ove godine bilo deset pokušaja ubojstava, a prošle godine 16. Dodao je kako ove godine bilježi se i manje kaznenih djela, razbojstava za gotovo 12 posto, teških krađa za 7 posto manje.

„Nekoliko godina nismo zabilježili grubo narušavanje javnog reda i mira, niti narušavanje javnog reda i mira u većem obimu, gdje bi se remetio normalan život i rad naših građana“, rekao je Rašić.

Osvrnuo se i na stanje sigurnosti u cestovnom prometu, ističući kako je i ono sve povoljnije. Naime, prošle je godine na području djelovanja PUZ-a zabilježeno deset manje smrtno stradalih osoba u odnosu na godinu ranije0.

„Ispunili smo one ciljeve iz Nacionalnog programa sigurnosti – manje od pet poginulih u prometu na 100 tisuća stanovnika. Međutim, situacija u prometu je takva da kontinuiranim radom i to ciljanim mjerama i radnjama, kako preventivnim tako i represivnim idemo na četiri najteža prekršaja, a to su alkohol, brzina, nevezanje pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje kako bi sigurnost u prometu digli na još veću razinu. Sve dok imamo poginule represivne i preventivne mjere bit će usmjerene na te prekršaje“, istaknuo je načelnik.

Komentirao je stanje sigurnosti u gradu s obzirom na tražitelje azila. “Kao što je poznato u Dugavama imamo hotel Porin, gdje je smješteno oko 320 tražitelja međunarodne zaštite . Tamo nema težih incidenata, nema činjenja kaznenih djela i prekršaja, sve se svodi na pojedinačne incidente unutar tog objekta, većinom se radi o remećenju kućnog reda. Opće stanje na području Dugava, VI. Policijske uprave je dobro i povoljno. Unazad nekoliko mjeseci otvorili smo u Dugavama Informacijski centar za prevenciju, imamo stalnu nazočnost policijskih službenika, kako radi subjektivnog osjećaja građana, tako i radi davanja savjeta građanima kako se samozaštitno ponašati“, dodao je Rašić.

Spomenuo je kako i u Zagrebu turistička sezona traje tijekom cijele godine, grad je pun turista i raznih događanja te nije tijekom godine zabilježen niti jedan incident.

„Kroz Advent smo poslali poruku svijetu kako je Zagreb siguran turistički grad. Policija ima suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba, odličnu suradnju s Gradom Zagrebom, njegovim uredima. Svi dajemo svoj doprinos za sigurnost grada, nije to samo zasluga policije, nego svih čimbenika. Povezani smo i kroz Vijeće za prevenciju grada Zagreba, gdje se sastajemo i rješavamo probleme. Unaprijed predviđamo situaciju i nastojimo preventivno djelovati“, poručio je Rašić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni