Tržnice u Zagrebu dnevno posjeti 50.000 građana

Tržnice u Zagrebu dnevno posjeti 50.000 građana

Na Danima hrvatskih tržnica predstavilo se 48 proizvođača

„Cilj manifestacije je promocija hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, tržnica kao direktne prodaje hrvatskih proizvoda, ali i očuvanje ruralnih krajeva”, rekao je Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica

Ivana Vranješ

U organizaciji Udruge hrvatskih tržnica u nedjelju je na Trgu bana Josipa Jelačića devetu godinu zaredom održana manifestacija Dani hrvatskih tržnica, čiji je ovogodišnji slogan bio „Volimo tržnice, jer volimo lokalnu i zdravu hranu“. Na manifestaciji je sudjelovalo 48 izlagača koji domaće tradicijske proizvode prodaju na tržnicama diljem Hrvatske.

Otvarajući manifestaciju gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je čestitao Udruzi hrvatskih tržnica 20. obljetnicu postojanja i rada. Naglasio je da u Zagrebu tržnice djeluju na 24 lokacije, a dnevno ih posjeti 50 tisuća Zagrepčana.

Gradonačelnik je pozvao građane da proizvode prvenstveno kupuju na tržnicama, a u trgovačkim centrima tek onda ako nekog proizvoda ponestane, jer kako je rekao – domaće je domaće.

„Cilj manifestacije je promocija hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, poljoprivrednih proizvođača, tržnica kao direktne prodaje hrvatskih proizvoda, ali i očuvanje ruralnih krajeva te sprječavanje iseljavanja stanovništva iz tih krajeva, gdje je život težak“, rekao je Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica. Dodao je da su u vrijeme lockdowna zbog koronavirusa bili osobito pogođeni mljekari jer nisu mogli prodati proizvedene količine mlijeka, ali i proizvođači pilećeg mesa.

U sklopu manifestacije proizvođačima koji prodaju proizvode na zagrebačkim tržnicama dodijeljeni su certifikati Proizvodi hrvatskog seljaka. Ove godine 78 proizvođača je ostvarilo pravo na certifikate kojim dokazuju porijeklo proizvoda, a certifikate je uručio gradonačelnik Bandić.

Ovogodišnji dobitnik certifikata je i OPG Boris Pavlić iz Svete Klare.

„Na tržnici Dolac već 60 godina prodajemo svoje proizvode kao što su kiselo zelje, ukiseljene tikvice, kuhane domaće rajčice u staklenci, ali i ekološke proizvode od bazge, odnosno sirupe i džemove. Od proizvodnje možemo živjeti, ali to zahtjeva puno posla i odricanja. Nažalost, u vrijeme korona krize nam je bilo teže, jer je i prodaja bila obustavljena”, ispričala je za ZG-magazin Dragica Pavlić. Dodala je da će se suprug i ona baviti proizvodnjom dokle god budu mogli, ali djeca su već izabrala drugi životni put.

Na Danima hrvatskih tržnica svoje proizvode predstavio je i OPG Mario Košić iz općine Vidovec u Varaždinskoj županiji. OPG je ove godine osvojio brončani Agro oskar, treće mjesto u izboru za najbolji OPG „Zlata vrijedan”.

„OPG koji postoji već 50 godina naslijedili smo od roditelja. Uzgajamo rajčice, krumpir, salatu, papriku. Zadovoljni smo proizvodnjom i prodajom. Naše proizvode prodajemo trgovačkim centrima, na kućnom pragu i na tržnici u Varaždinu. U vrijeme korona krize smo se snašli, preko društvenih mreža smo nudili proizvode i dostavljali smo ih kupcima”, rekla je za ZG-magazin Maja Košić.

Za proizvodnju i prodaju domaćih tradicijskih proizvoda zainteresirana je i mlada Nikolina Oulovsky, čiji su roditelji vlasnici OPG-a u Šćitarjevu kraj Velike Gorice.

„Već godinama na tržnici u Velikoj Gorici prodajemo razno povrće. Interes za proizvode je velik i imamo stalne kupce”, izjavila je Nikolina.

Medni ocat, med od bagrema i druge pčelinje proizvode kupcima je predstavio OPG Lisjak iz Vrbovca.

„Suprug i ja smo 15 godina vlasnici OPG-a. Imamo oko 150 košnica, a pčelinje proizvode prodajemo na tržnici u Vrbovcu. Kupci su najzainteresiraniji za med”, istaknula je Snježana Lisjak. Dodala je su neki im od proizvoda i nagrađivani.

Među brojnim građanima koji su se na manifestaciji odlučili kupiti proizvode je i Zagrepčanka Sonja. Naglasila je da češće kupuje na tržnicama, nego u trgovačkim centrima jer ima povjerenje u domaće proizvođače što se tiče kvalitete proizvoda.

„Za manifestaciju sam čuo preko radija i odlučio je posjetiti te sam kupio domaće povrće. Inače kupujem na tržnici na Kvatriću, jer znam da su proizvodi domaći te svježiji i zdraviji od onih u trgovačkim centrima“, rekao je za ZG-magazin Zagrepčanin Marin.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni