Tržnica Dolac privremeno seli na Trg bana Jelačića

Tržnica Dolac privremeno seli na Trg bana Jelačića

Na aktualnom satu današnje sjednice Gradske skupštine gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će od 3. do 9. kolovoza na tržnici Dolac asfaltirati ploha pa će u tom razdoblju »plac« privremeno preseliti na Trg bana Jelačića. Gradonačelnik je ocijenio da će to biti »nešto posebno« jer će Zagreb imati jedan od rijetkih glavnih trgova na kojima se trži.

Kada je riječ o tržnicama, gradskog zastupnika Tomislava Stojaka (HNS) zatražio je informaciju o Branimirovoj tržnici na kojoj se rade pripremi radovi za njezino uređenje, a ljudima koji tamo imaju objekte trpi posao.

Bandić je poručćio kako ondje želi napraviti reda te da je limenke trebalo skolniti s tržnice. Napomenuo je kako su ondje neki plaćali zakupnine, a da nisu imali ugovora. »Nemam što razgovarati s ljudima koji godinama uzurpiraju gradski prostor. Za dvije godine bit će to kao bečki ili madridski plac, centar trženja i izvrsnosti«, dodao je.

Dominika Etlingera (SDP) zanimalo je zašto se ne napravi više po pitanju obnove gradskih fasada koje su oštećene, otpadaju i predstavljaju opasnost za građane. »Neke su fasade tako oštećene da dijelovi otpadaju s kišom pa za šetnju gradom, ne treba samo kišobran, nego i kaciga«, rekao je Etlinger, dodavši kako skela stoji kod fasade u okrugu Paromlina stoji već godinama, a da se tamo ništa nije napravilo.

Zagrepčani nemaju novaca za obnovu pročelja

Gradonačelnik Bandić je međutim upozorio kako je privatno vlasništvo svetinja te se ne može »ni čavao zabiti bez dozvole vlasnika«. Priznao je da su derutne fasade i grafiti veliki problem Zagreba, ali da je Zagreb u ostalim segmentima predvodnik, zahvaljujući među ostalima »i gradonačelniku«. Etlingeru je rekao da je on, dok je bio mlad, bio brži od kiše pa nije niti nosio kišobran. Ipak, Etlinger je ustrajao na tome da Grad Zagreb mora pomoći građanima u obnovi fasada za što, kako je ocijenio, nema odgovarajućeg modela.

Bandić je pak odvratio da za obnovu fasada ljudima treba novac, a nemaju ni kune zahvaljujući i Vladi koju predvodi stranka čiji je član i Etlinger. S druge strane, ima ih koji za to nisu ni zainteresirani jer primjerice žive u inozemstvu, napomenuo je gradonačelnik.

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) ukazao je da udruga djece oboljele od sindroma Down djeluje u neadekvatnim prostorima, u »limenki« u Folnewgovićevom naselju te je zatražio da joj se dodijeli novi prostor, a Bandić je predložio neka to bude Praška, gdje SDP i stranka Bandić Milan 365 imaju prostorije. »Gradska uprava je već nudila udruzi prostorije nekadašnjeg “Pluta”, ali da su to odbili jer traže prostor od 300-4000 metara kvadratnih, s dvorištem ili vrtom«, dodao je.

Bandić je najavio kako će se Grad Zagreb pobrinuti za dovršetak Spomen-doma pripadnicima 1. gardijske brigade »Tigrova« u Rakitju, u čije je uređenje do sad utrošeno 5,5 milijuna kuna. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni