Trump želi izgurati »nijemce« s američkih prometnica

Trump želi izgurati »nijemce« s američkih prometnica

(Foto: Mercedes-Benz)

Njemački proizvođači automobila pogođeni su najavom američkog predsjednika da će ih odvesti s američkih ulica

Američki predsjednik Donald Trump je krajem prošlog je tjedna zaprijetio njemačkim proizvođačima automobila da će ih pritiskati sve dok na Petoj aveniji u New Yorku zamijeti još »ijedan Mercedes-Benz«, prenosi Reuters. Informativna agencija objavu temelji na izvatku iz članka njemačkog časopisa Wirtschaftswoche, koji navodi nekoliko neimenovanih europskih i američkih diplomata, ali bez konkretnih citata.

Trumpova administracija je tjedan prije otvorila trgovinsku istragu o uvozu vozila, što bi moglo, kako navode, rezultirati porezom od 25 % na uvozne automobile.

To bi se moglo vrlo loše odraziti na izvoz njemačkih proizvođača automobila koji u SAD-u drže 90 % posto u segmentu premium vozila i najveći su izvoznici Europske unije u Sjedinjenim Državama.

BMW posjeduje Rolls-Royce, dok Daimler ima Mercedes-Benz. Volkswagen pak u svom portfelju ima Bentley, Bugatti, Porsche i Audi.

Podsjetimo, Donald Trump je i ranije, početkom 2017. godine, u intervjuu njemačkom novinama Bild, upozorio njemačke proizvođače automobila da će uvesti porez od čak 35 % na uvezene automobile.

Američki predsjednik tada je Njemačku nazvao velikim proizvođačem automobila, ali je rekao da je poslovni odnos sa Sjedinjenim Državama »nepravedna jednosmjerna ulica«.

Njemačka udruga auto industrije VDA izjavila je kako su njezini članovi prošle godine izvezli 657.000 vozila u Sjevernu Ameriku s ukupnim izvozom dijelova vozila, automobila, motora, kao i rabljenih vozila u ukupnom iznosu od 31,2 milijarde eura u 2016. godini.

Uvoz iz SAD-a u Njemačku iznosio je 7,4 milijardi eura, što znači da je trgovinski manjak od 23,8 milijardi eura, pokazuju najnoviji dostupni podaci VDA-e.

Međutim, njemačke marke imaju i ogromne tvornice u Sjedinjenim Državama, gdje su prošle godine izgradile 804.000 automobila, rekla je VDA, pružajući poslove za američke radnike.

Uzvrati li EU protumjerama, očekuje se da će Trump ići s još radikalnijim protumjerama.

Uvoz osobnih vozila iz Sjedinjenih Država prošle je godine iznosio 6,2 milijardi eura, dok je izvoz Sjedinjenih Država iznosio 37 milijardi eura, navodi se u Bruxellesu u industriji ACEA.

Prijetnje automobilskoj industriji dio su većeg trgovinskog spora s Sjedinjenim Državama.

Audi i Porsche se smatraju osobito ranjivima jer nemaju američke tvornice, dok Mercedes-Benz i BMW posjeduju velika stabilna postrojenja koja bi im olakšala širenje lokalnih proizvodnih kapaciteta ako bi se uvoz smanjio. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni