Trump najavljuje porez od 35 % na uvozne automobile

Trump najavljuje porez od 35 % na uvozne automobile

Trump poručio BMW-u: Ako gradite tvornicu u Meksiku i planirate tamo proizvedene automobile prodavati u SAD-u, bez spomenutog poreza, na to možete zaboraviti!

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je njemačke proizvođače automobila da će uvesti porez od 35 posto na vozila uvezena na američko tržište, prenosi Reuters. Ostvare li se njegove najave moglo bi doći do ozbiljnog potresa na automobilskom tržištu.

Njemački Bild je u ponedjeljak prenio intervju s Trumpom u kojem je on kritizirao njemačke proizvođače automobila kao što su BMW, Daimler i Volkswagen što ne proizvode više vozila na američkom tlu.

»Ako želite proizvoditi automobile u svijetu, želim vam sve najbolje. Možete raditi i automobile za Sjedinjene Države, ali za svaki automobil koji dolazi u SAD platit ćete 35 posto poreza«, rekao je Trump u svojoj izjavi.

Trump je poručio BMW-u da ako gradi tvornicu u Meksiku, a planira tamo proizvedene automobile prodavati u SAD-u, bez spomenutog poreza, na to može zaboraviti.

Trumpove izjave odmah su se odrazile i na burzama na kojima su pale vrijednosti dionica Volkswagena, BMW-a i Daimlera.

Novoizabrani američki predsjednik je pod pritiskom javnosti da ostvari obećanja o otvaranju radnih mjesta u industriji, što je obećavao tijekom kampanje te je odlučio napasti proizvođače automobila koji koriste jeftinu radnu snagu u Meksiku. Najavio je da bi se na udaru velikog poreza mogli naći i proizvodi japanske Toyote, ako planira Corolle za američko tržište raditi u Meksiku.

Sva tri njemačka proizvođača jako su puno uložila u meksičke tvornice, ali su njihovi predstavnici u ponedjeljak istaknuli da su uložili i u pogone u SAD-u.

BMW-ov direktor Peter Schwarzenbauer rekao je novinarima da tvrtka planira uložiti oko milijardu dolara u novu tvornicu u Meksiku, koja će s proizvodnjom započeti 2019. i stvoriti najmanje 1.500 radnih mjesta.

Govoreći za tabloid Bild, njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel rekao je da Sjedinjene Države, umjesto što pokušavaju kazniti njemačke proizvođače, trebaju odgovoriti proizvodnjom boljih i poželjnijih automobila.

Daimler Mercedes-Benz i BMW već imaju značajne proizvodne kapacitete u SAD-u, gdje proizvode veća SUV vozila za izvoz u Aziju i Europu. Spomenimo da BMW-ova tvornica u Spartanburgu u Južnoj Karolini izvozi oko 65 posto svojih vozila. BMW u SAD-u proizvodi modele X3, X4, X5 i X6.

»Iznenađujuće je da Trump izdvaja proizvođača automobila koji iz SAD-a izvozi više vozila od bilo kojeg drugog proizvođača«, izjavio je investicijski analitičar tvrtke Evercore ISI. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni