Troskot tvrdi da je Zagreb dužan više od 5 milijardi kuna

Troskot tvrdi da je Zagreb dužan više od 5 milijardi kuna

Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot danas se na konferenciji za novinare osvrnuo na financijsko stanje Grada te je predstavio rješenja za smanjivanje nagomilanog gradskog duga.

Podsjetio je da zagrebački proračun za 2021. godinu iznosi gotovo 14 milijardi kuna . „Kada se podijeli s brojem ljudi s popisa za 2011. dobivamo da je per capita dug po proračunu, Zagrepčaninu 17.000 kuna”, rekao je Troskot. Spomenuo je i obveznicu koju je pokojni gradonačelnik Bandić podignuo u Londonu na iznos od 300 milijuna eura, odnosno 2 milijarde kuna te je istaknuo kako su građani Zagreba time dodatno opterećeni za 4000 do 5000 kuna po glavi stanovnika.

“Grad Zagreb je u ozbiljnim dugovima i naša je procjena da dug Grada iznosi minimalno 5 milijardi kuna”, izjavio je Troskot.

Najavio je da će Most nakon lokalnih izbora uvesti snažne kontrolne mehanizme na rashodovnoj, ali i prihodovnoj strani, jer su nalazi revizije su pokazali da Grad Zagreb ima ozbiljnih problema s naplatom potraživanja.

Četiri razine revizije

U Gradu i Zagrebačkom holdingu planira se uvesti četiri razine revizije. Prva bi bila interna razina koja će pregledavati unutarnje procese, od prodaje do nabave, a uvest će se i EU interna revizija koja će pregledavati financijska sredstva povučena iz Europske unije.

“Jedna od mjera koju ćemo uvesti jesu uštede na uplatnicama koje građani dobivaju od Zagrebačkog holdinga. Uz račun Zagrebačkog holdinga građani dobivaju nepotrebne promotivne materijale i dobavljačima se po tko zna kojim vezama isplaćuju milijuni kuna koji mogu biti dostatni da se građanima smanji trošak komunalija”, kaže Troskot.

Najavio je da će se do kraja mandata 25 % naplate računa digitalizirati po uzoru na Estoniju. “Uvest ćemo snažne kontrolne mehanizme na dugove na svaku lipu koja se misli potrošiti”, tvrdi Mostov kandidat za gradonačelnika. Obećano je da će se i pomoću velikog panoa na zgradi zagrebačkog Holdinga i Gradske uprave građani svaki mjesec transparentno izvještavati o stanju duga.

Ponovno je pozvao protukandidate da javnosti prikažu izvore financiranja kampanja. Spomenuo je da su Jelena Pavičić Vukičević (BM365) i Davor Filipović (HDZ) godinama bili koalicijski partneri na vlasti. Ujedno i Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš!, Možemo), za kojega kaže da se “nikada nije ogradio od spominjanih vanjskih mecena”.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni