Troskot: Prazni poslovni prostori u centru Zagreba su izgubljeni ekonomski potencijal

Troskot: Prazni poslovni prostori u centru Zagreba su izgubljeni ekonomski potencijal

“Parkirna mjesta su nešto na čemu sada prosperiraju i komparativnu prednost imaju veliki trgovački jer u centru imamo problem s tim mjestima”, zaključio je Mosotv kandidat za gradonačelnika

Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot u subotu je u Ilici održao konferenciju za novinare kako bi upozorio na situaciju u kojoj se nalaze obrtnici u centru Zagreba te na brojne prazne poslovne prostore u Donjem i Gornjem gradu u vlasništvu Grada Zagreba. Predstavio je i plan koji će potaknuti obrtništvo u centru Zagreba.

„Obrtnici koji žele imati svoje poslovne prostore u centru grada ukazali su mi na dva problema. Prvi je nedostatak parkinga za njih i kupce, a drugi je nesigurnost samih zgrada u kojima se nalazi poslovni prostor, jer godinu dana od potresa ništa se nije previše promijenilo”, izjavio je Troskot.

Naglasio je kako je u Zagrebu ukupno 173 praznih poslovnih prostora. Od toga 54 u Donjem i Gornjem gradu, za koje je rekao da predstavljaju izgubljeni ekonomski potencijal.

Kao primjer Troskot je naveo objekt u Ilici broj 54, gdje je 27 stanova i poslovnih prostora od kojih je 15 u vlasništvu Grada Zagreba, a od toga je njih pet praznih.

Bečki model obnove

Najavio je da bi se taj problem nakon pobjede na lokalnim izborima riješio kroz Mostov prijedlog bečkog modela obnove Zagreba, odnosno izgradnju dodatnih katova i dodatnih etaža garaže, a suvlasnicima bi se ponudili bolji stanovi uz minimalnu participaciju u troškovima.

„Pozvali bi konzervatore da iskažu mišljenje je li zgrada u Ilici zaštićeno kulturno dobro, a u to bi se uključili i urbanisti. Ukoliko bi dali zeleno svjetlo razgovarali bismo s ostalim suvlasnicima zgrade i ponudili bismo im bečki model”, pojasnio je Troskot. Drugi bi korak bio izmjena GUP-a, gdje bi se išlo s prijedlogom dodatnog povećanja katova objekta u Ilici 54, a glavni argument povećanja katova bila bi zgrada Hrvatske obrtničke komore koja je višekatnica i nalazi se nasuprot tog objekta.

„Dodatni katovi bili bi neto korisni prostor koji bi investitori mogli prodavati, kao i dodatne garaže”, rekao je Troskot.

Tako bi se mogao izgraditi novi poslovni objekt, gdje bi investitori mogli zaraditi, a suvlasnici među kojima i sam Grad Zagreb bi dobili nove stanove i novi poslovni prostor te veću kvadraturu. Poslovni prostor bi se ponudio obrtnicima, pogotovo onima u deficitarnim djelatnostima i razvojnim tvrtkama.

„Upravo ta stanogradnja i parkirna mjesta bi definitivno privukli investitore i obrtnike da se ponovno napravi revitalizacija centra grada Zagreba. Parkirna mjesta su nešto na čemu sada prosperiraju i komparativnu prednost imaju veliki trgovački jer u centru imamo problem s tim mjestima”, zaključio je Troskot.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni