Troskot: Ministar Kuščević obmanjuje javnost

Troskot: Ministar Kuščević obmanjuje javnost

»U medije se plasira spin kako još uvijek skupljamo potpise koji dolaze od ministra Kuščevića s ciljem obmanjivanja javnosti te ga stoga pozivam da ukoliko ima kakve dokaze neka prijavi«, poručuje Zvonimir Troskot iz Inicijative Narod odlučuje

Točno u 11 sati, slučajno ili ne dok se u četvrtak u Gradskoj skupštini u povodu Dana grada Zagreba održavala svečana sjednica, Inicijativa Narod odlučuje održala je konferenciju za medije ispred Hrvatskog sabora kako bi javnost upoznala sa rezultatima prikupljenih potpisa kojima traže raspisivanje referenduma za, kako kažu, pravedniji izborni sustav. Od samog početka prikupljanja potpisa o mogućem referendumu danima se lome koplja o samoj ustavnosti, tehničkih nepravilnosti no o tome će na koncu odlučiti saborski odbor za zakonodavstvo.

Zvonimir Troskot, kordinator inicijative otvorio je konferenciju sa često spominjanim »festivalom demokracije« zahvalivši volonterima i građanima donatorima kao herojima i uzorima hrvatskim građanima jer bez njih ne bi došli do dovoljnog broja potpisa. Za prvo referendumsko pitanje prikupljeno je 397.024 potpisa, za drugo 390.189 potpisa, unatoč svim opstrukcijama na koje su nailazili.

»U medije se plasira spin kako još uvijek skupljamo potpise koji dolaze od ministra Kuščevića sa ciljem obmanjivanja javnosti te ga stoga pozivam da ukoliko ima kakve dokaze neka prijavi. Pozivam isto tako ministra neka se izjasni o poduzetim mjerama i radnjama protiv odgovornih osoba koje su opstruirale Inicijativu jer je kao ministar uprave omogućio segregaciju građana Hrvatske jer zašto je glas jednog Riječanina manje vrijedan od nas u Zagrebu. Potpise ćemo predati kroz desetak dana, a onda je na Vladi da raspiše referendum. S obzirom da ministar Kušćević nije napravio ništa da nas zaštiti, mi smo primorani podići ustavne tužbe protiv Grada Rijeke i Grada Samobora. Što se tiče financijskih izvještaja i donacija sam sam financijski revizor i inzistirat ću na transparentnom izvještavanju gdje će biti navedeni financijski priljevi i odljevi iako odmah mogu reći da su glavni financijeri bili građani RH«, rekao je Troskot.

Na pitanja o javnoj objavi donatora Troskot se pozvao na GDPR uredbu te istaknuo kako će objaviti isključivo imena onih donatora koji su dali pristanak, što je svakako plodno tlo za netransparentnost. Na daljnja novinarska pitanja više nije htio odgovarati već je sa okupljenim volonterima zapjevao pjesmu Tvoja zemlja Vice Vukova.

Najveće opstrukcije i sabotaže su zabilježene u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci gdje se odugovlačilo sa izdavanjem dozvola za postavljanje štandova na javnim površinama, dok se korištenje javnih površina naplaćivalo. U Inicijativi smatraju da je nedopustivo da se javne površine naplaćuju za jednu građansku inicijativu, a bile su im, tvrde, uskraćene i dozvole za postavljanje štandova na najfrekventijim mjestima.

»Bilo bi još mnogo teže da građani nisu prepoznali problem i uplatili 100 000 kuna kako bi mogli podmiriti “porez na referendum” koji su pojedini gradovi odlučili nametnuti«, obrazložio je Hrvoje Pende, član koordinacijskog tima.

»Uoči 27. obljetnice samostalnosti građanska inicijativa je omogućila da imamo pravo na najdemokratskiji način izraziti se po pitanju pravednijeg izbornog sustava. I tako staviti svoj potpis na nadolazeći referendum koji će omogućiti manje klijentelizma, manje političke trgovine, ne podobne, već sposobne saborske zastupnike koji će ujednačiti izborne jedinice i prilagoditi teritorijalnim administrativnim granicama. Omogućit će elektronsko i dopisno glasanje«, istaknula je članica koordinacijskog tima Marija Burazer.

Za sada javno su Inicijativu podržali predstavnici Živog zida, dok je Zrinka Starešinić isto učinila i objavila na svojoj društvenoj mreži, što se zasigurno neće svidjeti Središnjici SDP-a koji se jasno pozicionirao, kao i vladajući protiv referenduma.

Marijo Škrinjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni