Trošak probnog emitiranja digitalnog radijskog signala je – “poslovna tajna”

Trošak probnog emitiranja digitalnog radijskog signala je – “poslovna tajna”

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture tvrde kako spomenuta oprema nije kupljena, već da je iznajmljena budući se radi o testnom emitiranju od godine dana

Eksperimentalno emitiranje DAB+ radijskog signala započelo je prije tri mjeseca. Stoga smo odlučili saznati prve povratne reakcije samih slušatelja oko prelaska na digitalni radio kod samog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Iz spomenutog ministarstva kažu da je odašiljanje tek počelo te da zasad »nema ni mnogo reakcija slušatelja«. Nadodaju kako na temelju onoga što mogu iščitati na forumima i putem direktnih upita slušatelja, zaključuju da prevladavaju pozitivne reakcije. Kažu kako vjeruju da su slušatelji prepoznali prednosti novih sadržaja i mogućnosti koje nosi nova digitalna radijska platforma.

Osim toga zanimao nas je broj postavljenih odašiljača i njihova cijena s obzirom da se projekt financira novcem hrvatskih poreznih platiša. Poručuju nam kako su na Sljemenu, kao i na ostala tri objekta s kojih se emitira DAB+ od 20. studenoga 2017. godine pozicionirani odašiljači koji emitiraju DAB+ te »da cijena nabave opreme ulazi u domenu poslovne tajne«. Tvrde kako spomenuta oprema nije kupljena, već da je iznajmljena budući se radi o testnom emitiranju od godine dana. Pritom nadodaju: »Većina stanica u multipleksu na postojećim analognim FM platformama imaju ograničena područja pokrivanja te su ulaskom u DAB+ dobili puno veća područja pokrivanja odnosno doseg do preko dva milijuna slušatelja«.

U Ministarstvu naglašavaju da se, primjerice, Radio Dalmacija i Radio Istra na DAB+ tehnologiji mogu čuti na području Zagreba i čitave sjeverozapadne Hrvatske. S druge strane, radijske postaje sjeverozapadne Hrvatske se mogu čuti na području Gorskog Kotara, Primorja i Istre. Jedna stanica je do sad bila prisutna samo putem interneta, a sada je dobila »eter«, odnosno veliko potencijalno slušateljstvo. Drže da slušatelji u svakom slučaju dobivaju na izbor nove sadržaje, zvuk bez smetnji, grafički prikaz postaja i još neke nove mogućnosti koje tek treba pustiti u rad kao što su elektronički programski vodič, grafički prikaz omota albuma i druge…

Javnost (nije) slabo informirana?

Nadalje, drže da spomenuti DAB+ signal »nema mana« te da je kao tehnologija superiorna postojećem FM-u (Frequency modulation) jer isporučuje audio signal bez šumova i smetnji. Obzirom da smo trenutno u fazi testnog odašiljanja s četiri lokacije sa Sljemena, Učke, Mirkovica, Ivanščice, područje pokrivanja nije potpuno kao što će biti kada digitalni radio bude u regularnom režimu rada.

Spomenuto ministarstvo upitali smo zašto je javnost bila slabo informirana o ovoj temi za razliku od prelaska na digitalnu televiziju. Kažu kako je važno istaknuti da se početkom testnog emitiranja digitalnog radija dosadašnja FM platforma ne gasi te se isto ne planira učiniti u narednih 10 godina kao što je to bio slučaj uvođenjem digitalne televizije i kompletnim gašenjem analognog sistema. Nadodaju da će za vrijeme testnog emitiranja DAB radijske tehnologije slušateljima na izbor ostati i postojeća FM platforma. Osim toga drže kako Odašiljači i veze kao implementator ove tehnologije na svojim mrežnim stranicama www.oiv.hr objavljuju važne informacije na ovu temu, a na TV i radijskim postajama su se tijekom studenog emitirale stručne emisije na temu uvođenja digitalnog radija u Hrvatsku. Zaključuju kako su OiV u svibnju 2017. održali i forum na tu temu koji je polučio iznimno veliki interes, a o kojoj je naš portal već ranije pisao.

U DAB+ emitiranje trenutno je uključeno 16 radijskih postaja. Toliko je prijava, naime odobrilo Vijeće za elektroničke medije 9. listopada 2017. Riječ je o radio postajama s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni