Trofejni zaprešićki kuglači

Trofejni zaprešićki kuglači

Najuspješnija godina za ovaj kuglački klub bila je 2013. Po prvi puta u povijesti kluba, kuglači su osvojili Prvenstvo i Kup Hrvatske, a na Svjetskom kupu u Apatinu osvojili su 3. mjesto u konkurenciji 14 najboljih svjetskih ekipa, osvajača nacionalnih prvenstava. Tamo su po prosjeku godina Zaprešićani bili najmlađa ekipa

Valentina Vukoje

U svijetlu nogometa i Svjetskog prvenstva u nogometu, koje je ovih dana u središtu interesa naše i strane javnosti i medija, donosimo vam prilog o kuglanju i kuglačima. Točnije o Kuglačkom klubu Zaprešić. Naravno, ne postoji poveznica između nogometa i kuglanja, osim što je riječ o sportovima. Interes medija, publike, sponzora daleko je veći u nogometu. Nećemo ulaziti u priču o tome koji je sport zanimljiviji, tu ćemo raspravu ostaviti za navijače tih sportova. U ovoj ćemo vam priči predstaviti mlade kuglače iz Zaprešića, koji su se ovim zanimljivim sportom „zarazili“ još u djetinjstvu. No, za razliku od nogometaša oni svoj kruh zarađuju tako da poslije treninga, Prvenstava Hrvatske, europskih i svjetskih natjecanja odlaze na posao ili na studij. Rezultati koje ovi sportaši postižu u kuglanju za svaku su pohvalu.

Branko-ManevOd sredine 80-ih godina prošlog stoljeća Kuglački klub Zaprešić organizira školu kuglanja koja je svih ovih godina bila pravi rasadnik talentiranih kuglača

Branko Manev rođen je 1990. godine u Makedoniji. Reći će da su njegovi počeci kuglanja bili određeni samim rođenjem. „Moji su se roditelji upoznali na kuglanju. Ja se ne sjećam kada sam počeo kuglati. Bio sam malo dijete, to sam siguran“, priznaje Manev.

Mladi kuglač je 2006. godine postao kadetski prvak na Svjetskom prvenstvom u Rijeci, a tamo su ga zamijetili čelnici Kuglačkog kluba Osijek. Tamo je proveo tri godine, a posljednju sezonu nastupa za Zaprešić. Kuglanje je u posljednje vrijeme popularno u Makedoniji, priznaje Manev. On kaže kako se odlično snašao u Zaprešiću, a nedavno je zatražio i hrvatsko državljanstvo. „Htio bih nastupiti za Hrvatsku. Za sada su moji planovi vezani za kuglanje, a ukoliko dobijem državljanstvo volio bih upisati Kineziološki fakultet“, otkrio nam je.

Aktualni prvaci Hrvatske

S njim u klubu trenira i Matija Mance. Mladog kuglača ovim sportom „zarazio“ je njegov otac Damir, koji se dugo godina bavi kuglanjem. „Počeo sam kuglati još kao dijete. Sjećam se da sam bacao kuglu s dvije ruke jer sam bio premalen da bi primio kuglu u jednu ruku. Danas imam punoljetan staž u kuglanju“, sa smiješkom priznaje Mance. On se može pohvaliti i osvojenim drugim mjestom u konkurenciji kadeta na jednom od svjetskih prvenstava, ali i broncom u kategoriji juniora. Zajedno s kuglačicom Ines Maričić Mance je oborio svjetski juniorski rekord u miješanim parovima.

On priznaje da su odnosi u klubu odlični, a kaže da je to jako važno. Ove godine Mance je zajedno sa suigračima osvojio Prvenstvo Hrvatske za seniore. „Ova je sezona bila iznimno uspješna. Pregazili smo sve i nismo zabilježili niti jedan poraz ili neodlučeni rezultat. Ne znam da li je to još nekome pošlo za rukom“, ponosan je Mance. Ovaj je sportaš pri završetku četvrte godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Duga povijest kuglanja u Zaprešiću

Darko Oršić je trener i tajnik u Kuglačkom klubu Zaprešić. Klub je osnovan 1979. godine, a u ovom je klubu Oršić od samih početaka kao igrač, a od 1995. obnaša funkciju tajnika. Posljednjih 15-ak godina vodi mlađe kategorije i seniore u klubu. Osim Oršića u klubu su treneri Marijan Sladetić i Tomislav Karlo.

„Od početka nastanka kluba željeli smo ući u prvu hrvatsku ligu, a nakon ulaska cilj nam je bio da i ostanemo u ligi. Nakon izgradnje ove kuglane uz stadion Intera, naše su se ambicije povećale. Shvatili smo da imamo trojicu perspektivnih kuglača u klubu, oko kojih bismo mogli izgraditi i momčad, koja bi se natjecala u europskim natjecanjima. U sezoni 2008./2009. do kraja smo se borili za ulazak među tri momčadi u Prvenstvu Hrvatske. Upravo prve tri pozicije vode momčad u europska natjecanja. Prvi igra Svjetski kup, drugi Europa pokal, treći NBC kup, a pobjednik domaćeg Kupa igra također NBC kup. U sezoni 2009./2010. smo bili drugi i igrali smo Europa pokal u Splitu. Uspjeli smo na kraju biti treći i tada smo mislili da je cijeli svijet naš“, iskren je Oršić.

Treći na Svjetskom kupu u Apatinu

Već sljedeće sezone kuglači iz Zaprešića igraju finale Europa kupa u Bolzanu. U finalu su bolji od Zaprešićana bili kuglači mađarskog Szegeda. Sezonu 2011./2012. kuglači Zaprešića su završili na 3. mjestu prvoligaške ljestvice, a te su godine osvojili i 3. mjesto u nacionalnom kupu. U Banja Luci na NBC kupu uvjerljivo osvajaju prvo mjesto i svoj prvi međunarodni trofej, čime se 2012. godina upisala zlatnim slovima u klupskoj povijesti.

Najuspješnija godina za ovaj kuglački klub bila je 2013. Po prvi puta u povijesti kluba, kuglači su osvojili Prvenstvo i Kup Hrvatske, a na Svjetskom kupu u Apatinu osvojili su 3. mjesto u konkurenciji 14 najboljih svjetskih ekipa, osvajača nacionalnih prvenstava. Tamo su po prosjeku godina Zaprešićani bili najmlađa ekipa.

U klubu su ponosni na svoje reprezentativce. Tako u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske nastupa Borna Gašpert, a u seniorskoj su reprezentaciji nastupili Branislav Bogdanović, Matija Mance i Damir Fučkar. U klubu su ponosni na rezultate i zalaganje svojih reprezentativaca.

Dio seniorske ekipe KK Zaprešić
Dio seniorske ekipe KK Zaprešić

Najveći rivali – Zadrani

„Najbolje kuglačke godine su 30-te. Tada su igrači u najboljoj fizičkoj i psihičkoj spremnosti. Naše opredjeljenje u klubu je da uvijek imamo mlade igrače uz dvojicu, trojicu starijih koji su bitni radi iskustva. To su kod nas Damir Fučkar i Branislav Bogdanović“, objašnjava Oršić.

Posljednjih 10-ak godina Zadar je najtrofejnija ekipa u domaćem prvenstvu. Osvojili su sve što se moglo osvojiti. Osvajači su Champion lige, Svjetske lige, NBC kupa, a osim toga sedam puta za redom su bili prvaci Hrvatske. Osim Zadrana najveći rivali Zaprešićanima su kuglači iz Osijeka. „Prošle godine je borba za naslov prvaka Hrvatske između nas i Zadrana trajala do zadnjeg kola. Mi smo morali uzeti bod u Gospiću protiv Velebita kako bi osvojili Prvenstvo. Dečki su odigrali odlično, pobijedili smo i osvojili Prvenstvo“, prisjetio se Oršić.

Kuglanje ili bowling

Posljednjih godina u Hrvatskoj, ali i u ostalim europskim zemljama sve popularniji sport postaje bowling, poznatiji kao američko kuglanje. „Kuglanje se u mnogočemu razlikuje od bowlinga. Oba spadaju u sportove preciznosti, no bowling zahtjeva sasvim neke druge vještine od kuglanja. U bowlingu se bacaju serije od dvije kugle, dok se u kuglanju baca 120 hitaca i nastup traje sat vremena. Razlikuju se i pripreme za nastup. Kuglanje na 9 čunjeva u Hrvatskoj ima dužu tradiciju i trofejnije je od bowlinga. No, s globalizacijom bowling je rasprostranjeniji u svijetu. Ponajprije su za to zaslužni Amerikanci. Ipak je to jedan od njihovih nacionalnih sportova“, objašnjava trener Oršić. On priznaje kako je kuglanje ostalo ograničeno na Europu te kako su posljednjih godina na svjetskoj sceni najtrofejnije reprezentacije s područja bivše Jugoslavije.

kuglanje-cunjevi„Srbi su svjetski prvaci i viceprvaci svijeta. Slovenci su dugi niz godina bili u vrhu, a naše kuglačice i slovenske kuglačice su među prvih pet svjetskih reprezentacija“, ponosan je Oršić.

Izvan Europe kuglanje je popularno u Australiji, Argentini i Brazilu. Najveći problem je nedostatak financija u kuglanju zbog kojih reprezentacije iz Južne Amerike i Australije ne dolaze na svjetska prvenstva. „To je glavni razlog zbog kojeg kuglanje nije postalo olimpijski sport, jer nije zastupljeno na minimalno tri kontinenta“, pojašnjava Oršić.

Rad s mladima

Od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća Kuglački klub Zaprešić organizira školu kuglanja. Ona je svih ovih godina bila pravi rasadnik talentiranih kuglača. Najveći problem u radu s mladima je nedostatak staza za treniranje. Četiri su termina predviđena za treninge najmlađih kuglača. Oršić priznaje kako ne postoji idealna dobna granica za početak bavljenja kuglanjem te kako to sve ovisi o djetetu. „Imamo kvalitetnu suradnju s dvije osnovne škole i Srednjom školom Zaprešić. Vjerujemo da bismo od jeseni mogli krenuti s jednim projektom u sklopu kojeg bi srednjoškolci ovdje u kuglani odrađivali jedan dio nastave iz tjelesnog odgoja. To bi bilo super jer bismo dobili priliku kvalitetnog rada s mladima“, siguran je trener.

U mnogim kategorijama Zaprešićani su osvajači prvenstava Hrvatske, ali i brojnih turnira. Prošle godine ovaj je klub osvojio čak 21 medalju u različitim kategorijama na prvenstvima Hrvatske. „Ekipa do 23 godine nam je treća u Hrvatskoj, U-14 su prvaci Hrvatske. Mislim da su rezultati odlični, a pomažu nam i roditelji djece koja treniraju“, ponosan je Oršić.

Zašto odabrati kuglanje?

Matija Mance
Matija Mance

„U kuglanju nitko ne može reći da je bolji od nekog drugog, a da to zaista i ne dokaže svojim rezultatima. Postoji semafor i on sve bilježi i suci nemaju preveliki utjecaj na rezultat igre. Kuglanjem se sportaši mogu baviti jako dugo za razliku od nekih drugih sportova u kojima su 30-godišnjaci već prestari. Postoje odlični kuglači koji su u 40-tim godinama svog života“, objašnjava razloge zbog kojih bi se mladi trebali odlučiti za treniranje kuglanja trener Oršić. On kaže kako kuglač ne ovisi na treninzima o grupi, već uvijek može sam trenirati.

Trener Oršić nam je pokušao ukratko objasniti ona najvažnija pravila u kuglanju. Tako smo doznali kako se u kuglanju baca 120 hitaca, koji su podijeljeni u četiri seta po 30 hitaca. Prvih 15 hitaca se igra na punu postavu čunjeva, a ostalih 15 hitaca se igra na čišćenje kada se moraju srušiti preostali čunjevi kako bi se riješila puna postava. Kuglačka ekipa se sastoji od šest igrača i četiri rezervna igrača. Na svjetskim prvenstvima se igraju i pojedinačna natjecanja u kojima igraju igrač protiv igrača po sustavu ispadanja. Ukupno se dijeli 8 poena po utakmici. Postoje discipline mix i parovi. Kod mixa se zajedno natječu kuglač i kuglačica. Težina kugle iznosi nešto manje od tri kilograma, a dužina staze je oko 18 metara.

Novi kuglački centar u Zaprešiću

Osim muškog u Zaprešiću postoji i Ženski kuglački klub Zaprešić, a djevojke također treniraju u istoj kuglani. One su stabilne prvoligašice, a Oršić priznaje kako njihovo vrijeme tek dolazi. Vjeruje kako u budućnosti one mogu igrati na europskim natjecanjima.

Najveći problem kuglačima su financije, a Oršić priznaje kako sportaši ne mogu živjeti isključivo od kuglanja. „Naša je želja da trajemo što duže na vrhunskom nivou. Imamo mladu ekipu i vjerujem da naše godine tek dolaze. Želja nam je da se izgradi novi kuglački centar u Zaprešiću, kako bismo imali bolje uvjete za rad i treniranje. Vjerujem da bismo onda mogli organizirati i neko europsko natjecanje i na taj način bismo predstavili Zaprešić i Hrvatsku u najboljem svijetlu“, zaključio je Oršić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni