Trofej Lige prvaka stigao u Zagreb

Trofej Lige prvaka stigao u Zagreb

Od 2009. godine trofej Lige prvaka „putuje“ odabranim europskim gradovima kako bi se predstavio navijačima diljem Europe. Po drugi puta kao jedna od destinacija trofeja izabrana je i hrvatska metropola. Nakon 2009. godine kada je po prvi puta trofej stigao u Zagreb, trofej je danas ponovno izložen ljubiteljima nogometa i Lige prvaka.

Težak 7,5 kilograma, srebren izvana, pozlaćen iznutra, visine 73,5 centimetra. Ljubitelji nogometa znati će, riječ je o trofeju Lige prvaka. Trofej je s godinama postao legenda među nogometnim navijačima, a njegovo podizanje san brojnih nogometaša.

Tijekom svoje duge povijesti (uveden je 1966. godine) UEFA je dopuštala da trofej ostane u trajnom vlasništvu isključivo kod onih klubova, koji bi prvenstvo osvojili ukupno pet puta ili tri puta za redom. U 50 godina dugoj povijesti natjecanja samo su Real Madrid, AFC Ajax, FC Bayern München, AC Milan i Liverpool FC dobili mogućnost da u svojim prostorijama izlože originalni trofej.

Goran Vlaović i Peter Schmeichel

Od 2009. godine trofej Lige prvaka „putuje“ odabranim europskim gradovima kako bi se predstavio navijačima diljem Europe. Po drugi puta kao jedna od destinacija trofeja izabrana je i hrvatska metropola. Nakon 2009. godine kada je po prvi puta trofej stigao u Zagreb, trofej je danas ponovno izložen ljubiteljima nogometa i Lige prvaka. Nakon Slavena Bilića, proslavljeni hrvatski reprezentativac Goran Vlaović postao je drugi ambasador Toura trofeja Lige prvaka, koji organizira banka UniCredit.

„Čast mi je i zadovoljstvo biti ambasador ovog Toura. Bio sam u finalu Lige prvaka kada sam igrao u Valenciji, no nažalost nismo osvojili Ligu“, rekao je Vlaović na današnjoj konferenciji za medije povodom početka Toura trofeja Lige prvaka u Zagrebu.

On je u društvu poznatog bivšeg danskog reprezentativca Petera Schmeichela podigao trofej Lige prvaka na Trgu bana Josipa Jelačića. Schmeichel je ambasador UEFA Champions League Trophy Toura, a 1999.godine kada je branio u Manchester Unitedu imao je priliku podići ovaj pokal. „Ponosan sam što sam dio Toura. Ovo je najvažniji trofej u klupskim natjecanjima. Dobro je što je trofej stigao u Zagreb i što ga ljudi mogu vidjeti“, rekao je Schmeichel. Kao mogućeg osvajača ovogodišnje Lige prvaka Danac je istaknuo Real Madrid.

Zgoda s putovanja trofeja

Goran Vlaović

Goran Vlaović

Osim Vlaovića i Schmeichela, na konferenciji za medije nazočan je bio Marko Remenar iz Zagrebačke banke (UniCredit), zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te službeni predstavnik UEFA Graham Turner.

Turner se prisjetio jedne zgode s „putovanja“ trofeja Lige prvaka, kada još nije bilo službeno organizirano putovanje ovog pokala. „Putovali smo avionom i smjestili na sjedalo trofej. Znadete, kupili smo kartu za trofej kao da se radi o osobi. Trofej smo lijepo zavezali. Vrlo brzo putnici u avionu su primjetili tko se vozi i počeli su dolaziti zajedno s pilotom i avionskim osobljem do mjesta gdje je trofej „sjedio“, sa smješkom se prisjetio Turner.

Paviljon na Trgu bana Jelačića otvoren je za sve posjetitelje u petak 10. listopada od 14 do 20 sati, u subotu 11. listopada od 10 do 20 sati te u nedjelju 12. listopada od 11 do 19 sati. Ulaz u paviljon je besplatan za sve posjetitelje. Osim trofeja, posjetitelji zagrebačkog paviljona moći razgledati izložbu „UniCredit Walk of Champions”.

U pet godina Trophy Toura, pokal se izložio u 66 gradova u 14 europskih zemalja, a izložbe je do sada posjetilo više od 500 000 obožavatelja.

(V.V.)