Trodnevni biciklistički festival u Zagrebu

Trodnevni biciklistički festival u Zagrebu

Pedalafest se održava od 2. do 4. lipnja u Centru mladih Ribnjak, parku Ribnjak i u klubu Močvara

Otvaranjem trećeg po redu Pedalafesta – festivala održivog prometa u četvrtak svečano završava prva nacionalna kampanja “Biciklom na posao”. U kampanji je sudjelovalo više od 660 tvrtki i organizacija čiji su zaposlenici zamijenili auto biciklom i prešli više od 250 tisuća kilometara.

Ove godine je rekordan broj gradskih uprava i tvrtki sudjelovalo u prvoj nacionalnoj kampanji poticanja održivog prometa u gradovima.

»Sad je već svima jasno da je bicikl siguran način za smanjenje prometnih gužvi, zagađenja i proračunskih ulaganja u promet te da zato valja promicati bicikl kao prijevozno sredstvo i graditi kvalitetniju biciklističku infrastrukturu. Kraj kampanje obilježit ćemo Pedalafestom na kojem će inozemni stručnjaci prenijeti pozitivna iskustva gradova koji su ulaganjem u održivi promet i oduzimanjem prostora automobilima povećali kvalitetu života građana i postali `gradovi po mjeri čovjeka´«, izjavio je Marko Stančec iz Sindikata biciklista.

Pedalafest je trodnevni festival posvećen biciklu i najveći događaj povezan s kulturom urbanog bicikliranja u ovom dijelu Europe! Festival se održava od 2. do 4. lipnja u Centru mladih Ribnjak, parku Ribnjak i u klubu Močvara te je u potpunosti volonterski organiziran. Dnevni program u parku bit će upotpunjen predavanjima, zabavnim dijelom, radionicama, revijom bicikala i zanimljivim radionicama za djecu, a noćni dio nudi bogat glazbeni sadržaj uz filmove, koncerte i DJ-e. Otvorenje festivala je u četvrtak u 19 sati, a ulaz na sva događanja je besplatan.

»Uz brojne stručne i edukativne sadržaje koji se bave održivim prometom, organizirali smo i bogat zabavni i glazbeni program. Posebno bih istaknula kako smo uspjeli dovesti Grahama Cavanagha, čovjeka koji je od New Yorka napravio čudo i transformirao velike automobilske avenije u pješačko-biciklističke zone«, rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Tijekom trajanja kampanje “Biciklom na posao” aktivnom podrškom kampanji istaknuli su Koprivnica, Karlovac, Rijeka, Pula i Jastrebarsko te Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koji su podržali kampanju akcijama promicanja putovanja biciklom na posao. Pedalafest su podržali dansko i nizozemsko veleposlanstvo, a glavni doprinos ipak su dali deseci volontera koji prepoznaju ozbiljnost i važnost održivog prometa.

Pedalafest već tradicionalno završava velikom kritičnom masom, biciklističkom vožnjom kroz grad s polaskom u subotu 4. lipnja u 19 sati iz parka Ribnjak. Više informacija o programu festivala možete doznati na www.pedalafest.eu i na Facebook stranici. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni