Trkački vikend u Zagrebu

Trkački vikend u Zagrebu

(Foto: DŠR Aktivan život)

U Zagrebu se ovoga vikenda održavaju dvije zanimljive utrke. Prva je utrka stepenicama Zagrepčanke – Zagrepčanka 512, koja se održava u subotu, 3, rujna, a nakon nje, u nedjelju, 4. rujna slijedi prva »Zagrebačka milja« koja e se trčati kod tzv. zagrebačkih fontana na Sveučilišnoj livadi.

Na utrci Zagrepčanka 512 natjecatelji će trčati od prizemlja do 25. kata poslovne zgrade Zagrepčanka, ukupno 490 stepenica. Utrka je pokrenuta davne 2012. godine i do sada je održano osam izdanja.

Natjecatelji se mogu okušati u nekoliko disciplina. Među njima su Solo – jedan uspon (25 katova i 490 stepenica), Duplo (50 katova i 980 stuba) ili za one najhrabrije Mega (100 katova i čak 1960 stuba). Za sve one koji žele timski rad tu je disciplina Duo koja se sastoji od para od kojih svaki trči jedan uspon.

Stiže najbolji svjetski trkač stubama

Dosadašnji rekordi ove su godine ozbiljno ugroženi jer na utrku dolazi najbolji svjetski trkač stubama i nositelj Guinnessovog rekorda za visinsko penjanje stepenicama u sat vremena, Malezijac Wai Ching Soh.

Stepenicama će se penjati i najpoznatiji zagrebački vatrogasac i aktivist Stjepan Dubac koji će trčati Mega utrku od četiri uspona pod punom vatrogasnom opremom, a svaki njegov uspon imat će plemenitu posvetu. Po postolje dolazi i Kristijan Rubinić, atletičar zlatnih i srebrnih rezultata, koji je već nekoliko puta bio na postolju ove utrke.

Zagrebačka milja

Nedjelja je rezervirana za utrku dugu 1609 m pod nazivom Zagrebačka milja.

Lokacija su tzv. zagrebačke fontane na Sveučilišnoj livadi i start je kronometarski što znači da se pobjednik ne zna sve do ulaska posljednjeg natjecatelja u cilj. Osim odraslih svoju brzinu testirat će i djeca koja trče jedan krug odnosno pola milje.

Počasni gost prvog izdanja je državni rekorder i olimpijac Branko Zorko, koji drži nacionalni rekord na milju s nevjerojatnih 03:52,64.

Utrke Zagrepčanka 512 i Zagrebačka milja dio su kup natjecanja Zagreb Run koji osim ove dvije utrke obuhvaća još i popularnu cestovnu utrku Zagrebački noćni cener (6.11.2022.) za koju se prijave otvaraju u utorak 6.9.2022.

Informacije o utrkama nalaze se na www.zagreb.run. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni