Triumph želi vratiti titulu najbržeg motocikla na svijetu

Triumph želi vratiti titulu najbržeg motocikla na svijetu

Triumph je bio vlasnik brzinskog rekorda od 1955. do 1970., kada je tvronica gotovo kontinuirano bila vlasnikom titule “najbrži motocikl na svijetu”

Britanski vozač moto utrka Guy Martin pokušat će motociklom Rocket III Streamliner krajem kolovoza srušiti brzinski brzinski rekord na jezeru Bonneville, potvrđeno je iz Triumpha, kompanije koja mora pobijediti trenutni rekord od 605,697 km/h želi li da se prestižni naslov nakon 45 godina vrati nazad u Veliku Britaniju.

Motocikl pokreću dva trocilindarska turbo motora zapremnine 2,3 litre koji idu na metanol i istiskuju više od 1000 KS (745,7 kW) pri 9.000 okretaja u minuti. Aerodinamični Triumph Rocket III sagrađan je na platformi od ugljičnih vlakana, od kojih je izrađen i aerodinamični oklop. Plod je to anglo-američke suradnje u kojem su sudjelovale tvrtke Castrol, Hot Rod Conspiracy, Carpenter Racing i Triumph.

Cestovni trkač, kamionski mehaničar i TV voditelj Guy Martin upravo je regrutiran ne bi li Britancima vratio njihov ponos.

Triumph je na ovom projektu počeo 2013. godine, a njegov tadašnji motocikl ponio je ime Triumph Castrol Rocket te je bio pripremljen za pokušaj postavljanja novog brzinskog rekorda 2014. godine u Bonnevilleu. Motociklom je uprvljao američki trkač Jason DiSalvo, no požar na jednom od dvaju motora tijekom posljednjih testova netom prije službene vožnje odgodio je cijeli pothvat za iduću godinu.

S testiranjem novog motocikla tim bi trebao završiti još ovog mjeseca, dok će se prave utrke voziti od 24. do 27. kolovoza.

Triumph je bio vlasnik brzinskog rekorda od 1955. do 1970., kada je tvronica gotovo kontinuirano bila vlasnikom titule “najbrži motocikl na svijetu”, izuzev za jednog kratkog razdoblja od 33 dana. Zanimljivo je da ovogodišnji pokušaj rušenje brzinskog rekorda podudara s desetom obljetnicom od proizvodnje modela Rocket III. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni