Tricikl s elektromotorom kao zamjena za automobil

Tricikl s elektromotorom kao zamjena za automobil

Ako se koristi bez upotrebe pedala ima raspon oko 80 kilometara s najvećom brzinom od čak 160 km/h!

Vozilo Raht Racer, uz koji ide i slogan »najbržeg vozila s pedalama na svijetu«, možemo opisati ako auto-bicikl, odnosno bicikl i automobil u jednom. Kod njega se snaga pedaliranja postupno pojačava uz pomoć električnog motora kako bi se postigla što veća brzina kretanja.

Već su poznate slične zanimljive zamjene za automobile, koje se pokreću pomoću pedala, ali za razliku od bicikla, imaju karoseriju oko cijelog vozila koja omogućava aerodinamičku prednost. Ipak, za sada im je brzina još premala u odnosu na automobile.

Uglavnom se radi o triciklima (kao što je i ovdje slučaj) u kojima je vozač smješten u ležećem položaju, ne bi li se snizila linija krova, a time i otpor zraka. Neki imaju i pomoćni električni motor s ograničenjem brzine od 30-ak kilometara na sat jer bi u slučaju većih brzina morali biti registrirani i osigurani.

Inovator Rich Kronfield sa svojim Raht Racerom izravno povezuje pedale s generatorom koji napaja električni motor vozila. Kao i kod običnih električnih bicikala, s mogućnošću kretanja i s pedalama, sistem registrira okretaje vozača i zatim koristi motor da bi ih pojačao. Raht Racer s takvim pojačanjem dostiže do točke na kojoj prosječna odrasla osoba može održavati putnu brzinu od 50 km/h.

Jedan dio snage pedaliranja koristi se za punjenje litij-ionske baterije od 9.2 kW, koja se inače puni između vožnji, jednostavno putem zidnih utičnica.

Ako se koristi bez upotrebe pedala ima raspon oko 80 kilometara s najvećom brzinom od čak 160 km/h!

Dvosjed Raht Racer načinjen od aluminija i ugljičnih vlakana, ima prednja i stražnja svijetla, sigurnosne pojaseve, zračni jastuk i prtljažnik, a trenutni prototip težak je 259 kilograma. Pitanje je hoće li ostvariti navedeni planovi za komercijalnu upotrebu, s obzirom na njegovu cijenu koja bi iznosila između 35 i 45 tisuća dolara. Trenutno se skupljaju donacije na Kickstarteru, a zalogom od 250 dolara uvrstit će vas na listu čekanja. (zg-magazin)