Tribina “Žene i solidarna ekonomija u Hrvatskoj”

Tribina “Žene i solidarna ekonomija u Hrvatskoj”

U srijedu, 8. ožujka 2023. s početkom u 16.30 sati, u kino-dvorani Tehničkog muzeja “Nikola Tesla” bit će održana tribina na temu Žene i solidarna ekonomija u Hrvatskoj.

»Mislite li da je cilj ženske borbe za ravnopravnost taj da dokažemo svijetu da sve terete možemo nositi same? Mislimo da nije. Hoće li solidarna ekonomija izbrisati sve vrste nejednakosti? Smatramo da bi trebala tome težiti. Ako je tako, zašto istraživanja solidarne ekonomije i ekonomije brige ipak pokazuju da teret brige za obitelj, društvo i planet, u najrazličitijim aspektima, najčešće preuzimaju žene?«, navodi se u objavi Tehničkog muzeja.

Na tribini će biti predstavljeni uvidi i rezultati terenskih istraživanja provedenih u sklopu projekta „Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološka perspektiva“ (akronim: SOLIDARan) koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost. Riječ je o jednom od prvih znanstvenih projekata koji istražuje tu temu u Hrvatskoj, a unutar istraživanja važan je fokus na ulozi žena, koje čine značajan ako ne i dominantan dio ove alternativne forme ekonomije koja nije prvenstveno usmjerena na stvaranje profita.

Na tribini će govoriti:

  • izv. prof. dr. sc. Nataša Bokan
  • dr. sc. Mirna Jernej Pulić
  • dr. sc. Anja Iveković Martinis
  • dr. sc. Olga Orlić

Povodom Dana žena istraživačice s projekta izložit će pregled suvremenog stanja solidarne ekonomije u Hrvatskoj. Predstavit će kartu na kojoj su prikazane pojedine inicijative i organizacije u zemlji te prikazati neke od primjera solidarne ekonomije u praksi koje predvode žene. Na primjeru solidarno ustrojenih proizvodnih pogona i raznovrsnih inicijativa bit će riječi o organizaciji rada, međuljudskim odnosima, stvaranju zajednice i borbi za dostojanstven život i rad. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni